Cutremurele din Myanmar, lecție în direct: trei dileme majore dezvăluite

Data actualizării: 30 martie 2025

Seismele devastatoare din Myanmar, cu o magnitudine de 7,7 pe scara Richter, au stârnit o serie de întrebări legate de natura și impactul acestor fenomene naturale. Evenimentul care a avut loc vineri, 28 martie 2025, a provocat până în prezent peste 1.700 de decese. Acest articol își propune să elucideze trei dintre cele mai mari dileme legate de cutremurele din Myanmar.

Myanmar, o zonă cu risc seismic major

Myanmar se află într-o zonă cu risc seismic major, în contrast cu țările vecine, Thailanda și China. Capitala thailandeză, afectată de cutremur, se află la 1.000 de kilometri de epicentrul seismului, un fapt care a stârnit o serie de semne de întrebare. Fenomenele seismice nu sunt surprinzătoare pentru Myanmar, țara fiind una dintre cele mai active din punct de vedere geologic. Aici, patru plăci tectonice – cea euroasiatică, cea indiană, microplaca Burma și placa Sunda – se intersectează, creând un teren propice pentru astfel de evenimente.

Explicații pentru impactul major al cutremurului

Prima mare întrebare legată de cutremurele din Myanmar este de ce s-au simțit la distanțe atât de mari. Deși seismul zguduitor din 28 martie a fost la doar 10 kilometri de adâncime, intensitatea cu care s-a degajat energia (7,7 pe scara Richter) este explicația pentru daunele colaterale. Rebecca Bell, specialistă în seismologie de la Imperial College of London, explică faptul că natura dreaptă a faliei permite propagarea cutremurelor pe suprafețe mari. În plus, geologia Bangkokului, unde solurile moi permit acumularea undelor seismice, ar fi intensificat cutremuratul pământului.


O altă întrebare este de ce a căzut un singur zgârie-nor în Bangkok, deși seismul a avut un impact puternic chiar și în Thailanda. Răspunsul pare a fi legat de faptul că unda de șoc a ajuns și a crescut treptat în intensitate, fără a zgudui din temelii orașul. De asemenea, clădirea care s-a prăbușit în Thailanda nu era complet finalizată, fiind în curs de construcție.

Citește și:

Ultima dilemă se referă la numărul mare de clădiri dărâmate și victime din Myanmar, în ciuda faptului că țara se află într-o zonă de risc seismic. Răspunsul pare să fie legat de situația instabilă politic din această țară, care a distras atenția de la riscurile asociate cutremurelor. Conform profesorului Ian Watkinson, de la Universitatea Royal Holloway, „sărăcia generală, răsturnările politice majore și alte dezastre au distras atenția țării de la riscurile imprevizibile asociate cutremurelor”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨