Cuvântul mitomanie a stârnit interesul românilor în ultima lună

Un cuvânt aparent banal a intrat în atenția românilor în ultima lună. Mitomanie, a fost cel mai căutat cuvânt în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), semn că nu mulți îi cunosc sensul.
Cuvântul mitomanie în atenția românilor
Vorbitorii nativi de limbă română folosesc multe cuvinte pe care, aparent, le cunosc. În realitate, foarte puțini sunt siguri de adevăratul lor sens. În această categorie intră și ”mitomanie”, un cuvânt care, în ultima vreme, a stârnit interesul multor persoane.
Mitomanie este un termen pe care îl auzim des, folosit corect, dar și eronat. Nici nu este de mirare, având în vedere că acestui cuvânt aparent banal puțini vorbitori îi cunosc sensul și știu ce înseamnă.
Originea cuvântului mitomanie
Mitomanie este un cuvânt compus, de sorginte greacă. Cele două cuvinte sunt ”mythos”, care înseamnă ”mit” și ”mania”, care are același înțeles ca cel din limba română. Prin alăturarea acelor două cuvinte, a luat naștere termenul pe care îl folosim cu toții în prezent.
DEX-ul, una dintre cărțile de căpătâi ale vorbitorilor de limba română, explică termenul mitomanie ca fiind:
”Boală mintală caracterizată ca o tendință constituțională patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa minciuni și povești imaginare care îi descriu ca martori și de obicei într-o poziție avantajoasă. Termen introdus de medicul francez Ernest Dupré în 1905.”
Datorită explicației elaborate din DEX, de acum încolo, ar trebui să îți fie mult mai ușor să folosești cuvântul ”mitomanie”, în funcție de context. De asemenea, odată sedimentat înțelesul său, va fi imposibil să mai ai confuzii.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨