De ce te trezești obosit?

Dormi timp de 7 până la 8 ore și respecți programul de somn aproape în fiecare noapte, însă dimineața te trezești mai obosit decât înainte de somn? Și, de cele mai multe ori, starea de oboseală persistă pe toată perioada zilei? Acestea pot fi semne că somnul tău nu este de cea mai bună calitate și există diverse factori care pot influența acest aspect.
Evaluarea calității somnului
Pentru a rezolva această problemă, trebuie să-ți evaluezi somnul, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. Potrivit specialistului, este important să răspunzi la două întrebări: „Somnul are durata recomandată? Dacă da, următoarea întrebare este: „Oare este de bună calitate?”
Factori care pot afecta calitatea somnului
-
Oboseala: Diverse afecțiuni pot cauza starea de oboseală, chiar dacă nu te fac să te simți somnoros. Printre acestea se numără durerile cronice, afecțiunile metabolice sau tiroidiene, anemia și boala pulmonară obstructivă cronică. Dacă te confrunți cu o oboseală inexplicabilă, este recomandat să consulți un medic pentru investigații suplimentare.
-
Sedentarismul: Lipsa de activitate fizică poate duce la scăderea nivelului de energie și la o senzație constantă de oboseală. Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână pentru a-și menține starea de sănătate optimă.
Citește și: -
Anxietate sau depresie: Aceste afecțiuni pot afecta timpul necesar pentru a adormi și calitatea somnului. Medicamentele prescrise pentru tratarea anxietății sau depresiei pot avea și ele efecte secundare asupra somnului.
Soluții pentru un somn odihnitor
Respectarea unor reguli de bază
Pentru un somn odihnitor este important să respecți anumite reguli precum:
- Asigurarea unui mediu propice pentru somn, caracterizat de întuneric, liniște și o temperatură scăzută în dormitor.
- Evitarea consumului de băuturi cu cofeină înainte de culcare.
- Limitarea consumului de alcool și alimente grele cu cel puțin două ore înainte de culcare.
Consultarea unui specialist
Dacă te confrunți cu probleme de somn persistente și suspectezi că ai o tulburare de somn, este recomandat să consulți un specialist pentru investigații suplimentare și un diagnostic corect. Aplicațiile și dispozitivele electronice care monitorizează calitatea somnului pot oferi informații utile, dar nu pot înlocui consultul medical.
Deși există mai mulți factori care pot influența calitatea somnului, este important să acorzi atenție acestui aspect și să iei măsuri pentru a te bucura de un somn odihnitor și benefic pentru sănătatea ta.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨