Decizie scandaloasă luată de Nicușor Dan. A semnat decrete pe bandă rulantă care au provocat furia poporului

Data actualizării: 8 iulie 2025

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o scrisoare deschisă președintelui Nicușor Dan, în care îl acuză de blocarea activității instanțelor prin întârzierea numirilor și pensionărilor judecătorilor.

În această scrisoare, semnată de președinta CSM, Elena Costache, se subliniază că, de la preluarea mandatului său, Nicușor Dan a primit 51 de propuneri din partea instituției, dar până acum doar o singură propunere a fost aprobată. Aceasta a fost referitoare la eliberarea unui judecător care atingea vârsta de 70 de ani, limita maximă de vârstă prevăzută de lege pentru exercitarea funcției de judecător.

Către președintele Nicușor Dan, CSM solicită finalizarea procedurilor


În scrisoarea adresată președintelui, CSM precizează că 29 de propuneri de eliberare din funcție și 22 de propuneri de numire a judecătorilor au fost transmise Administrației Prezidențiale. Totuși, deși există propuneri clare, doar una dintre ele a fost validată, iar restul nu au fost finalizate. CSM atrage atenția că aceste tergiversări nu au fost însoțite de nicio explicație din partea Administrației Prezidențiale. Aceste întârzieri nu doar că afectează activitatea instanțelor, dar și drepturile celor pentru care au fost făcute propunerile. Magistrații care așteaptă numirea sau pensionarea sunt, practic, blocați în funcție, iar instanțele nu pot funcționa în mod optim fără completarea posturilor vacante.

Citește și:

„În egală măsură, activitatea instanțelor este afectată și prin întârzierea numirii în funcție a persoanelor propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, în condițiile în care sunt bine cunoscute dificultățile cu care se confruntă instanțele judecătorești din perspectiva resurselor umane,” se menționează în scrisoare.

CSM consideră că acest blocaj are efecte negative asupra justiției, iar drepturile celor afectați sunt încălcate.

Președintele Nicușor Dan, în ciuda acuzațiilor și solicitărilor CSM, a semnat luni, 7 iulie 2025, mai multe decrete de importanță legislativă, fără a răspunde în mod direct cerințelor magistraților. Printre decretele semnate se numără cel pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 112/2023, care modifică regimul străinilor în România, dar și acte care se referă la securitatea cibernetică a rețelelor naționale sau la acordarea de sprijin pentru categoriile de persoane vulnerabile, în vederea compensării prețurilor la energie.

Totodată, au fost semnate decrete pentru modificarea Legii privind statutul polițistului, pentru consacrarea zilei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, și alte măsuri administrative referitoare la termenele din programele operaționale finanțate din fonduri europene. Aceste decrete, semnate în contextul controverselor legate de justiție, au generat noi critici în rândul opiniei publice, care observă că, în ciuda semnării acestor acte importante, procedurile de numire și pensionare din sistemul judiciar rămân în continuare blocate.

Această situație a stârnit nemulțumiri în rândul magistraților, care, potrivit CSM, sunt puși într-o poziție dificilă din cauza acestor întârzieri, iar instanțele funcționează cu un număr insuficient de judecători. CSM a subliniat că acest blocaj nu are nicio justificare legală și cere președintelui Nicușor Dan să dispună măsurile necesare pentru finalizarea acestor proceduri.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨