Descoperă comunele din Munții Apuseni cu zeci de sate risipite: o călătorie prin istorie și tradiții

Data actualizării: 1 mai 2025

Există câteva comune din Munții Apuseni care numără peste 30 de sate, locuite de veacuri de moți, acei locuitori ai munților și pădurilor care au ales să își păstreze tradițiile, indiferent de lipsuri, izolare sau vremuri grele. Între aceste comune, Avram Iancu și Vidra se disting, adăpostind împreună aproape 80 de sate.

Tradiții și obiceiuri în inima munților

Terenurile din Munții Apuseni sunt accidentate și nu permit practicarea agriculturii sau creșterea animalelor pe larg. Cu toate acestea, pădurile sunt încă bogate, astfel că încă se mai păstrează așezările moților. Acești locuitori vechi ai acestor ținuturi s-au făcut remarcați prin măiestria cu care lucrează lemnul și ridică case trainice din bârne.

Obișnuiți cu traiul greu de la munte, moții nu au putut pleca din locurile lor natale, deși dorința lor de a explora ținuturi largi venea dintr-un impuls adânc, specific acestei comunități, spune istoricul Ion Rusu Abrudeanu.


Comunele Avram Iancu și Vidra: o călătorie prin istorie

Avram Iancu și Vidra, două comune învecinate din Munții Apuseni, cu o legătură istorică puternică, adăpostesc împreună aproape 80 de sate. În 1595, cele două formau aceeași comună, pe pajiștile alpine de pe Muntele Găina.

Citește și:

„Muntele Găina este numit astfel – spune tradiția – din cauza unei găini de aur care, pe vremea când se lucrau minele din Munții Bihariei, își depunea ouăle de aur într-un cuib așezat pe vârful muntelui. Când locuitorii din Vidra de Sus, aflați la poalele muntelui, atrași de frumusețea nemaipomenită a găinii, au încercat să o prindă, aceasta a fugit și s-a refugiat în jurul minelor de aur de la Roșia Montană.”, povestea istoricul Ion Rusu Abrudeanu, în 1928.

La momentul actual, satele din Munții Apuseni însumează, împreună, mai puțin de 3000 de locuitori. În ciuda faptului că un număr de 67 de sate din Alba au fost scoase din nomenclatorul așezărilor rurale și alipite la satele apropiate, spiritul comunităților rămâne neschimbat. În inima munților, tradiția și istoria continuă să trăiască prin locuitorii acestor sate risipite.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨