Descoperă farmecul tradițional al satului muzeu din Gorj și istoria neștiută a lui Gheorghe Zamfir

Data actualizării: 26 aprilie 2025

La doar 10 kilometri de Târgu Jiu, timpul pare că stă pe loc în Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara. Acest loc pitoresc adăpostește peste 20 de case tradiționale, unele cu o istorie de aproape 300 de ani, care te întâmpină cu farmecul vremurilor trecute.

Un loc unde timpul a rămas în loc

Muzeul găzduiește 24 de case care celebrează frumusețea arhitecturii și a tradițiilor populare. Cu munții Parâng în zare și ulițele pline de verdeață, satul gorjenesc își dezvăluie farmecul.

„Copacii sunt înfloriţi, păsărelele se aud. E un ambient specific zonei de la ţară”, a dezvăluit Lavinia Dănăşel, ghid la muzeu.

Cea mai veche casă de la Curtișoara datează de aproape trei secole. A fost a lui Radu Piştescu, un localnic care, neavând copii, a donat moşia unui nepot.


Secretele lui Gheorghe Zamfir

Vizitatorii care ajung la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara, pot afla mai multe despre Gheorghe Zamfir.

Citește și:

„Această casă adăposteşte obiecte personale, diplome, ale lui Gheorghe Zamfir, naistul nostru, care s-a născut în Găești, Dâmboviţa, dar pentru că mama lui era din Hurezani, Gorj, i-au făcut această cinste”, a subliniat Lavinia Dănăşel.

Printre comorile de aici se numără și casa lui Gheorghe Tătărescu, cel care a fost prim-ministru și ambasador al României la Paris.

„Această casă face parte din Ansamblul Arhitectural Gheorghe şi Arethia Tătărescu, a venit de la Poiana, Rovinari. În acest ansamblu, mai este Casa Antonie Mogoş, unde a locuit pentru o vreme Constantin Brâncuşi şi a fost oaspete şi Regele Mihai”, a completat ghidul muzeului din Curtișoara.

Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara oferă o incursiune într-o lume unde timpul pare să fi înghețat, păstrând vie amintirea tradițiilor și a oamenilor care au scris istoria acestor locuri.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨