Descoperire surprinzătoare a oamenilor de știință: Pasărea care evită să zboare deasupra apei

Un studiu recent a adus în atenție o curiozitate a naturii, mai exact un comportament neobișnuit al unei păsări foarte cunoscute. Barza albă, o specie răspândită în Europa, Africa de Nord și vestul Asiei, evită cu obstinație să zboare deasupra apei. Explicația acestui fenomen este una surprinzătoare și demonstrează încă o dată cât de adaptabile pot fi creaturile naturii la condițiile mediului înconjurător.
Comportamentul bizar al berzei albe
Obișnuită să migreze în Africa la mijlocul lunii august, barza albă depinde de curenții de aer cald pentru a-și folosi eficient aripile. Astfel, ea economisește energia, evitând să zboare deasupra întinderilor de apă, care nu generează curenți termici precum solul. Aceasta este una dintre principalele motive pentru care berzele ocolesc Marea Mediterană în timpul migrației lor lungi.
„Berzele nu zboară niciodată deasupra unei întinderi de apă. În primul rând, nu vor să-și epuizeze resursele energetice.”
În al doilea rând, specialiștii susțin că berzele preferă să evite întinderile mari de apă pentru că ar fi nevoite să bată constant din aripi. În plus, pe mare nu există posibilități de adăpost sau de aterizare în siguranță, iar vânturile puternice și furtunile reprezintă un risc major pentru aceste păsări.
Rutele de migrație ale berzelor
Pe durata migrației, berzele urmează anumite trasee care le permit să profite de curenții de aer cald. Una dintre cele mai cunoscute rute este cea a Gibraltarului, unde păsările migratoare pleacă din vestul Europei și traversează Marea Mediterană. Strâmtoarea Gibraltar este preferată deoarece distanța dintre Spania și Maroc este minimă. O altă rută populară este cea a Bosforului, unde berzele din estul și centrul Europei traversează strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Africa prin Orientul Mijlociu.
Despre barza albă se mai știe că are o durată medie de viață de 25 de ani. Din păcate, populația acestei specii a început să scadă din cauza pesticidelor folosite în agricultură. În ciuda acestui fapt, barza rămâne un simbol al purității, al norocului și al reînvierii naturii, fiind adesea prezentă în basmele care anunță venirea pe lume a copiilor.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨