Descoperirea care schimba tot ce stiai despre consumul de lapte cu cafea dimineata

Data actualizării: 13 iulie 2025

Cercetătorii au elucidat un mister care a polarizat opiniile specialiștilor de ani de zile: este sau nu benefic consumul de lapte cu cafea dimineața? Ei bine, potrivit unui studiu recent realizat la Universitatea din Copenhaga, această combinație ar putea avea efecte antiinflamatorii, schimbând astfel perspectiva asupra acestei băuturi atât de îndrăgite de români.

Beneficiile neașteptate ale cafelei cu lapte

Combinând polifenolii, antioxidanții prezenți în cafea, cu proteinele din lapte, se poate crește capacitatea organismului de a lupta împotriva inflamației. Descoperirea poate deschide noi perspective privind modul în care imunitatea poate fi susținută de alimentele banale, consumate zilnic.

Polifenolii sunt compuși găsiți în alimentele pe bază de plante, aici fiind incluse și fructele, legumele și nucile, dar și în cafea. Au proprietăți antioxidante și contribuie la reducerea stresului oxidativ în organism, un factor ce contribuie la apariția inflamației.

Testarea ipotezei

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au expus celulele imunitare la o combinație de polifenoli și aminoacizi. Rezultatele au fost comparate cu celule tratate numai cu polifenoli. Celulele imunitare tratate și cu polifenoli, dar și cu aminoacizi au prezentat o activitate antiinflamatoare de două ori mai mare decât cele expuse doar la polifenoli. Acest lucru sugerează că o combinație între polifenoli și aminoacizi poate avea efecte pozitive pentru organism.


În cadrul studiului, cercetătorii au testat cafeaua cu lapte, care conține, în mod natural, polifenolii din boabele de cafea, dar și proteinele din lapte. Ei au constatat că polifenolii din cafea au reacționat cu proteinele din lapte, iar efectele lor antiinflamatorii au fost sporite. Această descoperire aduce în discuție posibilitatea ca unele schimbări alimentare simple, precum adăugarea de lapte în cafea, poate fi benefică pentru sănătate.

Citește și:

Polifenolii ar putea avea și alte beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea sănătății intestinale și susținerea sănătății cardiovasculară. În același timp, pot preveni unele tipuri de cancer. Cercetătorii analizează modalități de combinare a polifenolilor cu proteine astfel încât să le sporească biodisponibilitatea sau absorbția. Polifenolii pot fi încorporați în dietă foarte ușor. Fructele de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, dar și căpșunile, ceaiul verde, rodia, merele, nucile și migdalele conțin acești compuși. Vinul roșu și uleiul de măsline extravirgin conțin, la rândul lor polifenoli.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨