Descoperirea Inelului de Foc, regiunea cu potențial catastrofal datorită plăcilor tectonice

Data actualizării: 18 mai 2025

Cercetătorii au făcut o descoperire fascinantă, dezvăluind locul cunoscut sub numele de Inelul de Foc sau Cercul de Foc. Această regiune este o zonă cu potențial catastrofal, unde se intersectează mai multe plăci tectonice.

Unde se află Inelul de Foc?

Considerat un punct important de pe globul pământesc, Inelul de Foc este o zonă intens cercetată de oamenii de știință. Specialiștii susțin că se află în Pacific și că reprezintă o centură activă din punct de vedere seismic de vulcani și plăci tectonice care înconjoară Oceanul. În această regiune se intersectează mai multe plăci tectonice, printre care cele eurasiatice, nord-americane, Juan de Fuca, Cocos, Caraibe, Nazca, Indian-Australiană, Nord-Americană și Filipine. De asemenea, aici se găsesc și alte plăci tectonice mai mici, care înconjoară marea placă a Pacificului.

Acesta este principalul motiv pentru care în Inelul de Foc se produc cele mai violente și mai dramatice evenimente seismice de pe planetă. Vulcanii erup frecvent în explozii de foc, locul fiind curprins mereu de cutremure.

De ce este Inelul de Foc atât de periculos?

Seismele frecvente și numărul mare de vulcani din Cercul de Foc al Pacificului se datorează plăcilor tectonice care alunecă constant. Acestea se ciocnesc sau se mișcă în mod frecvent una deasupra celorlalte, provocând astfel cutremure și erupții vulcanice. Plăcile Pământului se mișcă cu viteze diferite și în direcții diferite. Pe măsură ce placa Pacificului și plăcile din jur se macină unele în altele, ajung să provoace cutremure și vulcani.


Inelul de Foc are o formă de potcoavă și este locul în care au fost înregistrate cele mai mari cutremure din istoria lumii. Unele dintre acestea sunt cele produse în Chile din 1960 și 2010, precum și cutremurul din Alaska din 1964. Cercul de Foc este cel care a dus la cutremurul din Japonia din 2011 și la seismul care a produs un tsunami devastator în Oceanul Indian, în 2004.

Citește și:

Inelul de Foc al Pacificului se întinde pe o lungime de peste 40.230 de kilometri și traversează coasta de vest a Americii Centrale și de Nord, trece prin Marea Bering, regiunea aleutiană a Alaskăi din SUA și coboară de-a lungul coastei estice a Asiei. Trece prin mai multe țări, precum Japonia, Filipine și Indonezia, și se închide în partea de nord-est a Australiei și în Noua Zeelandă.

Aproximativ trei sferturi dintre vulcanii lumii se găsesc în această zonă. În afară de țările menționate, Inelul de Foc mai trece prin alte nouă țări, și anume Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Mexic, Canada, Rusia, Taiwan și Papua Noua Guinee.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨