Descoperirea uimitoare a doi turisti cehi Comoara veche de un secol gasita in zid de piatra

Data actualizării: 4 mai 2025

O descoperire surprinzătoare a fost făcută de doi turiști din Cehia, care au dat peste o comoară veche de aproape un secol, ascunsă într-un zid de piatră. Valoarea estimată a comorii se ridică la suma impresionantă de peste 600.000 de dolari.

Comoara ascunsă în Munții Krkonos

În luna februarie, în Munții Krkonos, cei doi turiști au găsit o cutie de aluminiu ce conținea 598 de monede de aur, învelite într-un material textil. Nu a durat mult și au descoperit o altă cutie metalică, plină cu obiecte din aur, inclusiv tabachere și brățări. În cutie se mai aflau și un pieptene și un lănțișor cu o cheiță. Valoarea estimată a comorii este de 680.000 de dolari, conform informațiilor oferite de The New York Times.

„Poate cineva va găsi o știre veche despre un jaf la o bijuterie”, a adăugat Miroslav Novák, șeful departamentului de arheologie de la Muzeul Boemiei de Est.

Monedele, un indiciu important

Monedele descoperite datează din anul 1921, ceea ce sugerează că obiectele au fost ascunse în secolul trecut. De obicei, în această zonă se descoperă artefacte din Epoca Bronzului sau din perioada medievală, astfel încât descoperirea unor obiecte din secolul trecut este o surpriză. În ceea ce privește originea monedelor, acestea nu sunt provenite din Cehia. Majoritatea ar proveni din Franța, Belgia și Balcani, dar și din Imperiul Otoman și din Rusia. De asemenea, unele dintre monedele balcanice au găuri, semn că ar fi fost utilizate ca bijuterii. Cercetările de arhivă au fost demarate de istorici pentru a identifica proprietarul comorii. Există mai multe ipoteze în privința acestuia. Poate fi vorba despre un soldat sau un negustor, dar este luată în calcul și posibilitatea ca obiectele să fi aparținut unei moștenitoare dintr-o familie înstărită.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨