Descoperirea unui blogger culinar: cum sa obtii cartofi prajiti crocanti cu un ingredient banal

Data actualizării: 15 mai 2025

Cartofii prăjiți, deși sunt o mâncare simplă, pot fi transformați într-o delicatesă cu ajutorul unui ingredient pe care toată lumea îl are în bucătărie. Bicarbonatul de sodiu poate face diferența dintre cartofii prăjiți obișnuiți și cei cu gust de restaurant.

Secretul cartofilor prăjiți crocanți

O bloggeriță culinară a dezvăluit trucul care îi face pe cartofii prăjiți să fie crocanți și delicioși. Nu este vorba despre uleiul folosit sau despre condimentele scumpe, ci într-un ingredient pe care toată lumea îl are în bucătărie: bicarbonatul de sodiu. „Nu săriți peste etapa de fierbere a cartofilor cu bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu vă va ajuta cartofii să devină crocanți în cuptor. Acesta este trucul!”, a mărturisit experta în bucătărie.

Chiar dacă poate părea ciudat, dacă adaugi o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi cartofii, aproximativ o jumătate de linguriță, vei schimba nivelul PH-ului, iar amidonul de la suprafață se va descompune mai rapid.


Consumul moderat de cartofi prăjiți

Chiar dacă sunt delicioși, cartofii prăjiți trebuie consumați cu moderație, pentru că sunt bogați în calorii, spune Mihaela Bilic. „În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii.

Citește și:

Cartofii prăjiți pot fi foarte calorici din cauza uleiului pe care îl absorb. Chiar dacă leguma fiartă are un indice, de asemenea, ridicat, în cazul prăjirii este mai scăzut.

„În cartof avem doar apă cu amidon. Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a spus Mihaela Bilic, în emisiunea lui Cătălin Măruță.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨