Internetul a fost invadat recent de o provocare matematică care a pus la încercare logica și cunoștințele oamenilor de toate vârstele. Cu o simplă expresie aparent ușoară, „6÷2(1+2)”, au apărut numeroase interpretări și controverse care au generat discuții aprinse pe rețelele de socializare. Dar care este răspunsul corect?

Unii susțin cu tărie că rezultatul corect al expresiei este 1, argumentând că mai întâi trebuie calculată paranteza și apoi împărțirea: 6÷2(3) = 6:6 = 1. Pe de altă parte, există și cei care afirmă că răspunsul corect este 9, bazându-se pe faptul că trebuie calculată mai întâi paranteza și apoi împărțirea, rezultând 6÷2·3 = 3·3 = 9.

Regulile matematice și rezolvarea corectă

Conform regulilor matematice standard, operațiile trebuie efectuate în ordinea PEMDAS: Paranteze, Exponențiali, Înmulțire/Împărțire, Adunare/Scădere. Astfel, rezolvând expresia conform acestor reguli, obținem rezultatul corect de 9. Este important de menționat că ambiguitatea poate apărea din cauza interpretării diferite a simbolurilor pentru împărțire și înmulțire sau a aplicării unor reguli istorice învechite.

Reclamă

Această dilemă matematică subliniază importanța clarității și preciziei în rezolvarea problemelor, evidențiind cât de ușor pot apărea neînțelegeri chiar și în situații aparent simple. Prin înțelegerea și aplicarea corectă a regulilor matematice, precum și prin prezentarea expresiilor cât mai clar și neambiguu, putem evita confuziile și controversa.

Prin urmare, acceptă provocarea și asigură-te că rezolvi problemele matematice cu atenție și rigurozitate pentru a obține întotdeauna răspunsuri corecte și precise!