Dezinformarea din industria agroalimentara – cea mai mare amenintare pentru sanatate

Data actualizării: 22 martie 2025

Dezinformarea din industria agroalimentara a fost identificata ca fiind cea mai mare amenintare pentru sanatate de catre Serge Hercberg, profesor de nutritie la Sorbona. Acesta a explicat ca nici zaharul, nici sarea si nici alcoolul nu sunt atat de periculoase pentru organismul uman precum este dezinformarea.

Industria agroalimentara si dezinformarea

Conform lui Hercberg, dezinformarea promovata de lobbyistii din industria agroalimentara este adevaratul obstacol pentru sanatate. Acesta a urmarit cum interesele politice si corporative au blocat succesul sistemului de etichetare Nutri-Score, adoptat in Franta in 2017. Sistemul de etichetare Nutri-Score este vazut ca fiind cea mai promitatoare metoda de etichetare a alimentelor.

‘Marea problema in Europa este aceasta incapacitate de a nu ceda in fata grupurilor de interese si de a pune sanatatea publica pe primul loc. Este foarte dificil sa identifici un ingredient sau un comportament anume. Mai mult, stim ce masuri functioneaza. Marea provocare este sa fim capabili sa contracaram grupurile de interese care se opun acestor masuri’, a spus Serge Hercberg pentru Politico.

Nutri-Score, in pierdere din anul 2022

Din anul 2022, sistemul de etichetare a alimentelor Nutri-Score a inceput sa piarda teren. Acesta a fost afectat de aceeasi opozitie care a blocat si alte legi pentru reducerea pesticidelor, promovarea bunastarii animalelor sau diminuarea defrisarilor. Italia a condus acest contraatac, sustinand ca sistemul Nutri-Score este anti-italian si dezavantajeaza uleiul de masline, branzeturile si carnea. Pozitia a fost sustinuta ulterior si de alte tari, precum Grecia, Ungaria si Romania. Serge Hercberg sustine ca uleiul de masline primeste calificativul B in sistem, in timp ce carnea si branzeturile sunt punctate mai jos pentru ca ar trebui consumate cu moderatie.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨