Dezvăluiri privind păstrarea mezelurilor feliate în frigider și modalități de identificare a stării lor de alterare

Consumul de mezeluri reprezintă o obișnuință pentru mulți români, iar cei în criză de timp aleg adesea varianta mezelurilor feliate. Acestea vin într-o cantitate mai mică și sunt direct proporționate, astfel încât reprezintă o opțiune comodă și delicioasă. Totuși, este esențial să cunoaștem modul corect de depozitare a acestora și să fim capabili să identificăm semnele care ne avertizează că s-au stricat.
Perioada de păstrare a mezelurilor feliate în frigider
În general, mezelurile feliate sunt păstrate în frigider după cumpărare. Producătorii recomandă consumul acestora în maxim 48 de ore, dar multe persoane aleg să ignore acest sfat. În realitate, mezelurile feliate care stau în frigider cu săptămânile reprezintă un adevărat pericol pentru organism. Consumul acestora poate duce la toxiinfecție alimentară.
Termenul de valabilitate al mezelurilor feliate poate varia. În funcție de carnea și de aditivii folosiți, acestea pot rezista mai mult sau mai puțin. Cu cât un produs are mai mulți conservanți, cu atât este mai rezistent. De exemplu, mezelurile feliate neambalate rezistă în frigider între 2 și 5 zile. În schimb, salamul uscat, pastrama și mușchiul afumat sunt mult mai rezistente.
Indicii că mezelurile s-au stricat
Este important să știm să identificăm semnele care ne indică faptul că mezelurile s-au stricat. Unul dintre cele mai evidente indicii este mirosul. Mezelurile alterate vor emana un miros puternic și înțepător, asemănător cu cel de oțet. Dacă nu simți acest miros, poți fi atent la culoarea și textura produsului. Mezelurile stricate vor avea o culoare diferită de cea inițială, în general vor căpăta nuanțe de gri sau vor deveni gălbui. Textura lor, de asemenea, se va modifica, la suprafață apărând o peliculă lipicioasă sau chiar pete mici de mucegai.
Consumul de mezeluri stricate poate duce la o serie de probleme de sănătate. Pe lângă toxiinfecția alimentară, poți contracta bacteria Listeria monocytogenes. Aceasta rezistă inclusiv la temperaturile mici din frigider, iar pericolul infestării este mai mare în cazul mezelurilor consumate reci. Simptomele infecției cu această bacterie pot include greață, crampe, vărsături și febră. În cazul femeilor gravide, simptomele pot include febră, dureri de cap, dureri musculare sau dureri lombare.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨