Diferentele dintre burka, hijab si niqab, vălurile purtate de femeile musulmane

Data actualizării: 10 iunie 2025

În cultura islamică, femeile poartă văluri diferite, fiecare cu o semnificație religioasă și culturală proprie. Pentru occidentali, acestea pot părea la fel, însă burka, hijab și niqab sunt trei termeni diferiți ce descriu lucruri diferite.

Originea vălurilor

Acoperirea capului femeilor cu văl este o tradiție veche, pornită inițial de la creștinism, prin prima scrisoare a lui Pavel către Corinteni. Ulterior, vălul a devenit un element reprezentativ pentru femeile musulmane, dar și un simbol al supunerii față de bărbați. În cultura musulmană, vălul este asociat cu modestia și este considerat un simbol al credinței. Totuși, există și țări unde acoperirea feței femeii este interzisă în public, precum în Danemarca, Belgia, Tunisia sau în Franța.

Tipuri de văluri

Burka este vălul care acoperă în totalitate corpul femeii, inclusiv fața. Singura zonă prin care poate vedea este prin plasa subțire de la nivelul ochilor. De obicei, burka este purtată în Afganistan și este considerată cea mai strictă normă de acoperire din tradiția islamică. În Afganistan, burka nu este percepută ca un văl care protejează femeile, ci mai degrabă un val care să evite tentațiile din partea bărbaților.


Hijabul este cel mai comun tip de văl și este purtat în aproape toate țările musulmane. Hijabul acoperă gâtul, părul și umerii, dar lasă fața descoperită complet. Este considerat un simbol al modestiei, dar și un element de identitate pentru femeile musulmane.

Citește și:

Niqabul este vălul care acoperă toată fața, cu excepția ochilor. De obicei, este purtat alături de un voal sau de abaya, tradiționala haină lungă și poate fi văzut cel mai des în țări precum Yemen sau Arabia Saudită.

În plus, există și jilbabul, un mix între hijab și niqab. Acesta are forma unui rochii lungi, menită să acopere întregul corp, cu excepția feței. Jilbabul este purtat cel mai des de către femeile din Arabia Saudită sau Iran.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨