Preotul Constantin Cornițescu, unul dintre cei mai apreciați teologi români, a decedat. Profesor la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București și paroh al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, părintele Cornițescu a lăsat în urmă o moștenire spirituală și academică imensă.

O pierdere imensă pentru comunitatea teologică

Vestea trecerii în neființă a preotului Constantin Cornițescu a fost primită cu mare durere de către comunitatea parohială Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală. Părintele Cornițescu a fost nu doar un profesor remarcabil, ci și un păstor devotat al sufletelor. Reprezentanții parohiei bucureștene au transmis un mesaj emoționant: „Profesor doctor și decan la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și paroh al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, Protopopiatul Sectorului 2 Capitală, în perioada 1994-2010, părintele profesor Constantin Cornițescu rămâne în memoria studenților și a membrilor comunității parohiale ca un teolog redutabil și un dedicat păstor de suflete.”

Reclamă

Născut pe 25 iunie 1938 la Caraula, județul Dolj, Constantin Cornițescu a crescut într-o familie de preoți, fapt ce i-a influențat decisiv parcursul vieții. De mic copil, știa că dorește să devină preot, urmând astfel cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Craiova între 1953 și 1958. Ambiția și pasiunea pentru teologie l-au condus apoi la Institutul Teologic Universitar din București, unde a urmat și cursurile doctorale la specialitatea Patrologie între 1962 și 1965.

Parcursul academic și contribuțiile remarcabile

Constantin Cornițescu a fost un adevărat pionier al studiilor teologice românești. Între 1968 și 1974, a studiat Patrologia și Noul Testament la Universitatea „Aristotel” din Salonic și la Universitatea din Atena, obținând în 1971 titlul de Doctor în Teologie cu lucrarea „Umanismul în preocupările Sfântului Ioan Gură de Aur”. Lucrarea a fost ulterior echivalată în 1974 la Institutul Teologic Universitar din București, consolidându-i astfel reputația academică.

Activitatea sa didactică a început la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, dar a continuat la Institutul Teologic Universitar din București, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. A parcurs toate treptele ierarhice academice, de la asistent (1972-1974) la lector (1974-1976), conferențiar (1976-1978) și, din anul 1978, profesor la catedra de Studiu al Noului Testament.

Contribuțiile sale remarcabile în studiul Noului Testament și în Patrologie au fost recunoscute nu doar pe plan național, ci și internațional. Părintele Cornițescu a fost un adevărat far al cunoașterii teologice, dedicându-și viața nu doar educației studenților săi, ci și îmbogățirii literaturii teologice românești.

Moștenirea spirituală și academică

Părintele Constantin Cornițescu a fost mai mult decât un simplu profesor; a fost un mentor, un ghid spiritual și o figură paternă pentru numeroase generații de studenți și teologi. Mulți dintre foștii săi studenți își amintesc cu drag de orele petrecute în prezența sa, de sfaturile înțelepte și de căldura cu care îi trata pe toți cei din jur.

Comunitatea teologică din România și nu numai va resimți profund această pierdere. Părintele Cornițescu a lăsat în urma sa nu doar o vastă operă teologică, ci și amintiri prețioase și o influență de neșters asupra celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște.

Astfel, plecarea sa din această lume lasă un gol imens, dar, în același timp, ne oferă prilejul de a reflecta asupra importanței pe care o astfel de personalitate o poate avea în formarea spirituală și intelectuală a unei națiuni. Părintele Constantin Cornițescu va rămâne, fără îndoială, un simbol al devotamentului și al excelenței în teologie.