Doliu în lumea filmului și teatrului românesc! Valeria Seciu a murit la 83 de ani

Data actualizării: 13 iulie 2025

Doliu în lumea teatrului românesc:

actrița Valeria Seciu a murit la vârsta de 83 de ani. UNITER a anunțat vestea tristă pe pagina sa de Facebook, menționând că actrița s-a stins din viață în dimineața zilei de 6 septembrie.

„Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU.

Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, este mesajul transmis de UNITER.

A fost căsătorită cu regretatul Octavian Cotescu


Valeria Seciu, un nume important în teatru și film, a fondat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente din România, după Revoluție.

Citește și:

S-a născut pe 2 august 1939, la București, și a fost pasionată de teatru încă din copilărie, ascultând piese de teatru radiofonic și frecventând spectacolele de la Teatrul Municipal.

Între 1960 și 1964, a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde l-a avut ca profesor pe Octavian Cotescu, care ulterior i-a devenit soț.

Fiul lor, Alexandru, născut în 1968, a ales calea monahală și a devenit călugăr la Muntele Athos sub numele de Monahul Daniil.

„Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, a spus Părintele Daniil.

Actrița Valeria Seciu nu și-a refăcut viața după decesul lui Octavian Cotescu, survenit pe 22 august 1985, la vârsta de 54 de ani. Ultima sa apariție pe marile ecrane a fost în filmul „Roxanne” din 2013, după care s-a retras din viața publică.

În 2015, a apărut o singură dată pentru a primi o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Cariera sa prolifică include roluri în filme precum „Înainte de tăcere”, „Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii”, „Vânătoare de vulpi”, „Adela” și „Sunt o babă comunistă”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨