Domnitorul roman uitat de istorie, numit de turci si ucis de boieri, nepotul lui Stefan cel Mare

Data actualizării: 13 aprilie 2025

Acesta este domnitorul roman de care putini isi mai aduc aminte. A fost primul domn numit de turci sa conduca Moldova. Istoricii ne transmit ca era nepotul lui Stefan cel Mare. A sfarsit ucis in somn de boierii nemultumiti pentru ca a atras ura acestora.

Domnitorul roman, numit de turci

A fost un domnitor roman, insa oamenii nu-si mai amintesc de el, cu toate ca a primit o porecla surprinzatoare. A condus Moldova in perioada 18 septembrie 1538 – decembrie 1540, fiind nepot al lui Stefan cel Mare. Mai exact, este vorba de fiul lui Alexandru al Moldovei. A fost primul voievod care nu a fost ales de populatia autohtona, ci direct de sultanul turc. A fost numit de sultanul Soliman Magnificul, fara consultarea Sfatului domnesc.

S-a intamplat acest lucru pentru sa se dorea pedepsirea lui Petru Rares, domnitorul care i-a precedat acestuia.

Cronicile spun ca acesta este Stefan al V-lea, cunoscut drept Lacusta. A primit aceasta porecla in anul 1538, cand a fost inscaunat pe tron. Porecla defaimatoare a fost asociata de foarte multa lume cu invazia acestor insecte, care a avut loc chiar in primul an de domnie. Insectele le-au dat mai mult de furca moldovenilor, decat turcii. Din pacate, lacustele au distrus toate recoltele.


Stefan al V-lea, domnitorul roman cu un sfarsit tragic

Stefan al V-lea nu a stat pe tron o perioada indelungata. Domnitorul roman numit de turci a condus Moldova vreme de doi ani, intre septembrie 1538 si decembrie 1540, scrie historia.ro. Nepotul lui Stefan cel Mare a atras ura boierilor pe care obisnuia sa-i decapiteze la ospete. A ajuns tinta propriilor uneltiri si a avut parte de un sfarsit tragic. Boierii s-au rasculat si l-au ucis pe voievod chiar in foisorul palatului sau din Suceava, in timp ce dormea. In locul sau a fost pus Alexandru Cornea, in anul 1540.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨