Crăciunul din acel an a fost unul pe care o familie modestă nu îl va uita niciodată. Cu toții au învățat o lecție profundă despre generozitate, sacrificiu și adevăratul spirit al sărbătorilor. Iată povestea emoționantă a patru suflete care au sacrificat tot ce aveau pentru a ajuta o altă familie, doar ca să descopere că, de fapt, ei erau cei care aveau cea mai mare nevoie de ajutor.
O lună de sacrificii
Într-un mic orășel, pregătirile pentru Crăciun erau în toi. Preotul comunității anunțase o colectă specială pentru cea mai săracă familie din biserică. În acea familie, V. Pustan, povestitorul, alături de surorile sale Maria și Jeni și mama lor, și-au propus să economisească fiecare bănuț posibil pentru această cauză. Planul era simplu, dar greu de dus la îndeplinire: să mănânce doar cartofi timp de o lună și să folosească cât mai puțină electricitate, totul pentru a strânge bani.
Reclamă
Mama lor a calculat că, astfel, ar putea economisi 400 de lei. Fetele au contribuit și ele: V. Pustan și Maria au făcut curățenie în casele bogaților, iar Jeni a vândut felicitări confecționate de ea. Seara, pe întuneric, discutau și își imaginau cum vor face fericită o altă familie de Crăciun. „Ne imaginam cum familia aceea se va bucura”, își amintește V. Pustan.
Ziua Crăciunului și surpriza neașteptată
Cu o zi înainte de Crăciun, cele două surori mai mici au mers la magazin pentru a schimba banii în bancnote noi. „Așa învățaserăm noi că trebuie să-I dăm lui Dumnezeu”, spune V. Pustan. S-au întors acasă cu 800 de lei, o sumă pe care nu o mai văzuseră până atunci. Deși nu aveau haine noi de Crăciun, erau fericite și pline de nerăbdare.
De Crăciun, ploaia torențială nu le-a descurajat pe fete să meargă la biserică. Deși erau ude și pantofii aveau găuri, nu le păsa. Se simțeau bogate cu banii în mână și au ignorat râsetele fetelor de la cor care comentau despre rochiile lor vechi. „Cu banii în mână eram bogate”, spune V. Pustan. La colectă, mama a donat 500 de lei, iar fiecare dintre surori câte 100 de lei.
După slujbă, s-au întors acasă pline de bucurie și cântece. Mama le-a pregătit o surpriză: 10 ouă fierte cu cartofi prăjiți, un adevărat festin în acele vremuri. Dar surpriza cea mare a venit la puțin timp după aceea, când preotul a venit la ușa lor cu un plic. Înăuntru erau 1.200 de lei, o sumă care depășea cu mult așteptările familiei.
Lecția Crăciunului
„Nimeni n-a spus nimic, doar ne uitam la podea. Cu câteva minute mai înainte ne simțeam ca niște milionare. Acum, cu plicul în mână, ne simțeam ca niște copii teribil de săraci”, povestește V. Pustan. Familia a realizat că, de fapt, ei erau considerați cei mai săraci din comunitate. Acest lucru a adus cu sine un val de sentimente contradictorii.
Deși aveau cartofi și se bucurau că erau împreună, această revelație le-a schimbat percepția asupra sărăciei. „Ne bucuram că eram trei surori în casă și atâtea familii nu aveau copii”, spune V. Pustan. Totuși, acest Crăciun a marcat un punct de cotitură. În săptămâna ce a urmat, nimeni nu a vorbit în casă și fetelor le era rușine să mai meargă la biserică. Mama lor a insistat, însă, să continue să meargă și le-a întrebat ce să facă cu cei 1.200 de lei.
Într-un final, această poveste nu este doar despre sărăcie sau generozitate, ci despre capacitatea umană de a se sacrifica pentru alții și despre modul în care comunitatea poate să își sprijine membrii cei mai vulnerabili. Poate că această lecție este una dintre cele mai importante pe care o putem învăța în viață, mai ales în timpul sărbătorilor.