După câți ani se pierde dreptul la moștenire? Tot ce trebuie să știe un moștenitor, care nu a dezbătut succesiunea

Data actualizării: 24 iulie 2025

Moștenitorii care nu au dezbătut succesiunea în primul an de la decesul persoanei de la care au dreptul să moștenească, riscă să piardă acest drept.

Conform legislației românești, aceștia au la dispoziție un an pentru a decide dacă acceptă moștenirea, fie în scris, fie prin acțiuni implicite asupra bunurilor moștenite.

Este important de reținut că, potrivit Codului Civil, dacă moștenitorul nu acceptă succesiunea în termen de șase luni de la deschiderea succesiunii, își pierde dreptul la moștenire.


În ce condiții se pierde dreptul la moștenire?

Există anumite situații în care termenul pentru a accepta moștenirea poate diferi:

Citește și:
  • De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii.
  • De la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, dacă aceasta se face pe baza unei hotărâri judecătorești de declarare a morții celui care lasă moștenirea, cu excepția cazului în care moștenitorul a cunoscut decesul anterior.
  • De la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul este descoperit după deschiderea moștenirii.
  • De la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie, dacă aceasta este ulterioară deschiderii moștenirii.

Moștenirea este modul prin care bunurile și datoriile unei persoane decedate ajung la cei desemnați de lege sau de defunct. Moștenitorii principali sunt copiii și soțul supraviețuitor, iar în lipsa acestora, părinții, frații și surorile sau copiii acestora.

Dacă nu există nici aceștia, bunurile sunt moștenite de bunici, străbunici, unchi, mătuși și veri primari, până la un anumit grad de rudenie.

Calitatea de moștenitor poate fi pierdută în caz de „nedemnitate„, situație în care un judecător sau un notar poate decide excluderea unei persoane de la moștenire.

Persoanele condamnate penal pentru infracțiuni grave împotriva defunctului sau a altor moștenitori pot fi considerate nedemne și, prin urmare, să își piardă dreptul la moștenire.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨