Electrocasnicul din bucataria ta care poate creste facturile chiar si cand este oprit

Data actualizării: 1 aprilie 2025

In bucatarie, exista un electrocasnic care poate creste factura la electricitate. Este vorba despre cuptorul cu microunde, care consuma curent chiar si atunci cand nu este folosit, ci doar conectat la priza.

Electrocasnicul care consuma chiar si cand este oprit

Pentru a-si usura munca in bucatarie, multe gospodine au ales sa aiba la indemana fel de fel de electrocasnice. De la roboti, la mixere si cuptoare cu microunde, toate sunt utile, insa, unele dintre ele sunt si mari consumatoare de energie electrica.
Un astfel de exemplu este cuptorul cu microunde. Desi este considerat un simplu electrocasnic, acesta consuma curent chiar si atunci cand nu este folosit. Cu alte cuvinte, chiar daca l-ai lasat pe ‘modul oprit’, consumul sau se va vedea pe factura la energia electrica.
Acest consum se datoreaza modului in care este construit cuptorul cu microunde. Electrocasnicul are in componenta sa circuite interne care nu ii permit sa se opreasca complet, ci ramane in ‘stand by’.

Cum poti reduce consumul de energie electrica al cuptorului cu microunde

Astfel de circuite sunt esentiale pentru buna functionare a aparatului. Unele dintre ele mentin setarile active, in timp ce altele sunt folosite de catre ceasul intern al electrocasnicului.
Initial, acest consum poate parea inofensiv. Totusi, pe parcursul unui an, s-ar putea sa scoti din buzunar mai multi bani pentru factura la electricitate. De exemplu, pe parcursul unei luni, un cuptor cu microunde poate ajunge sa consume 1 kWh.
Daca vrei sa platesti mai putin, tot ce trebuie sa faci este sa il scoti din priza dupa fiecare utilizare. Daca vei continua sa il lasi in priza, acesta va folosi curent pentru a mentine activ ceasul, dar si butoanele digitale, daca vorbim despre un cuptor cu microunde modern.
Cuptorul cu microunde nu este singurul electrocasnic pe care nu ar trebui sa il lasi in priza, daca vrei sa platesti mai putin la factura electrica. Este recomandat sa faci acelasi lucru si cu aparatul de aer conditionat, dar si cu boilerul electric, mai ales daca pleci de acasa pentru o perioada lunga de timp.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨