Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv incetarea procesului penal impotriva Elenei Udrea in celebrul dosar Hidroelectrica, acuzata de trafic de influenta si spalare de bani. Faptele s-au prescris, iar instanta suprema a respins apelurile introduse de DNA si Elena Udrea, mentinand decizia instantei de fond privind incetarea procesului penal. Desi scapa de acuzatii, Elena Udrea trebuie sa achite o suma considerabila, iar jurnalistul Dan Andronic se afla si el in aceeasi situatie.

Prescrierea faptelor in acest dosar a fost constatata inca de la judecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Bucuresti, in aprilie 2023. Elena Udrea a fost trimisa in judecata de DNA in decembrie 2017, pentru trafic de influenta si spalare de bani, fiind acuzata ca ar fi primit cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si Hidroelectrica. Din aceasta suma, Elena Udrea a primit o parte in 2011, iar dosarul a fost mediatizat inca din acea perioada.

Consecintele deciziei instantei si urmarile pentru Elena Udrea

Desi scapa de acuzatii, Elena Udrea trebuie sa achite o suma de 3,4 milioane de euro si ramane incarcerata la penitenciarul Targșor, executand o pedeapsa de 6 ani primita in dosarul Gala Bute. Potrivit anchetatorilor, Elena Udrea a primit o parte din suma de cinci milioane de dolari in noiembrie 2011, sub forma de dolari si euro. Aceasta a fost implicata in diverse operatiuni financiare pentru a ascunde provenienta banilor, iar ancheta a scos la iveala detalii socante despre modul in care s-a desfasurat aceasta tranzactie ilegala.

Reclamă

Elena Udrea ramane in atentia opiniei publice si a autoritatilor, iar dosarul Hidroelectrica continua sa ridice semne de intrebare in ceea ce priveste coruptia si traficul de influenta din Romania. Instabilitatea politica si juridica din tara noastra este subiectul principal de discutie in aceasta perioada, iar decizia instantei in cazul Elenei Udrea nu face decat sa alimenteze aceasta dezbatere.