Eliminarea sării din brânză: metode eficiente care nu afectează gustul produsului

Data actualizării: 22 martie 2025

Dacă ai cumpărat brânză din comerț și aceasta este prea sărată, nu trebuie să o arunci. Există soluții prin care să elimini sarea din telemea sau feta, fără a afecta gustul produsului. Iată câteva trucuri la îndemână pe care le poți încerca oricând.

Importanța sării în producerea brânzeturilor

Sarea joacă un rol crucial în producerea și conservarea brânzeturilor. Acest ingredient prelungește durata de valabilitate și influențează textura brânzei. De asemenea, sarea modifică și structura internă a brânzei, în timpul procesului de maturare. Totuși, atunci când este folosită o cantitate prea mare de sare, brânza are un gust diferit și nu poate fi consumată. În plus, consumul de sare în exces poate provoca probleme de sănătate pe termen lung, precum hipertensiunea arterială sau boli la rinichi.

Metode de eliminare a sării din brânză

Există mai multe trucuri pe care le poți pune în practică pentru a reduce cantitatea de sare din brânză. Unul dintre cele mai simple și eficiente este punerea brânzei în apă rece. Împarte brânza în bucăți mici și las-o în apă plată sau filtrată între 2 și 24 de ore, în funcție de cât de multă sare conține. Nu uita să schimbi apa la fiecare câteva ore, iar la final să ștergi brânza cu un prosop curat.


Altă metodă, care nu este la fel de cunoscută, presupune utilizarea unei soluții pe bază de apă și oțet sau zeamă de lămâie. Datorită acidului din aceste ingrediente, cristalele de sare se vor dizolva, iar aroma va fi echilibrată. Brânza trebuie lăsată în soluție pentru câteva ore, după care se clătește bine cu apă.

Citește și:

În plus, poți utiliza lapte rece pentru a elimina sarea din brânză. Acesta conține grăsimi care contribuie la reducerea gustului sărat. Pentru ca metoda să fie eficientă, brânza trebuie lăsată complet în lapte și ținută la frigider pentru câteva ore. Trebuie să schimbi laptele la fiecare 2 – 3 ore. La sfârșit, brânza nu va mai fi la fel de sărată și va avea și o textură mai cremoasă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨