Emil Racoviță, savantul român imortalizat în prima fotografie subacvatică din lume

Data actualizării: 27 iulie 2025

Emil Racoviță, unul dintre cei mai mari savanți români, a fost protagonistul primei fotografii făcute vreodată sub apă. Fotografia, realizată în 1899 de Louis Marie Auguste Boutan, un fotograf de origine franceză, a surprins pe Racoviță în timp ce investiga Banyuls-sur-Mer, o zonă din sudul Franței.

Un moment istoric capturat sub apă

În fotografie, Emil Racoviță ține în mână o plachetă pe care scrie „Photographie sous marine” (Fotografie subacvatică). În ciuda entuziasmului de moment, savantul nu a observat că placheta era ținută invers. Cu toate acestea, imaginea a rămas una istorică.

Prima fotografie subacvatică a fost făcută în 1899 și se păstrează până în prezent.

Pentru a surprinde acest moment sub apă, Boutan a inventat o instalație dintr-un butoi, care avea în interior o lampă cu alcool. O minge de cauciuc urma să pulverizeze pudră de magneziu peste flacăra din lampa cu alcool, dând astfel naștere unei surse de lumină.


Despre Louis Marie Auguste Boutan

Louis Marie Auguste Boutan a fost un renumit biolog marin și oceanograf. De origine franceză, acesta este recunoscut la nivel mondial ca fiind un adevărat pionier al fotografiei subacvatice. Boutan a fost, de asemenea, printre primii care a reușit să dezvolte un aparat de comunicație pentru scafandri.

Citește și:

Contribuțiile lui Emil Racoviță

Emil Racoviță are contribuții importante în domeniul biologiei, al speologiei, dar și în ceea ce privește explorarea polară. Este cunoscut la nivel mondial pentru participarea la prima expediție științifică în Antarctica. Expediția Belgica a avut loc între 1897-1899 și a fost condusă de Adrien de Gerlache. Emil Racoviță a făcut parte din echipa de cercetători, fiind primul biolog din lume care a studiat ecosistemele din Antarctica.

Racoviță a fost, de asemenea, primul om de știință care a studiat fauna subterană, din peșteri. A publicat ”Essai sur les problèmes biospéologiques”, lucrarea sa de referință fiind cea care a pus bazele biospeologiei ca ramură a științei. Emil Racoviță a fost președinte al Academiei Române, dar și profesor universitar și rector al Universității din Cluj. În Cluj, a fondat în 1920 primul Institut de Speologie din lume, dedicat cercetărilor mediului subteran.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨