Este oficial! Proiect de lege pentru reducerea pensiilor speciale ale magistraților. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial depunerea unui proiect de lege pentru modificarea pensiilor speciale ale magistraților, subliniind că inițiativa aparține lui Crin Antonescu, considerat liderul informal al Coaliției și candidat la alegerile prezidențiale.
Documentul a fost înregistrat în Parlament cu sprijinul lui Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.
Proiectul vizează păstrarea fondurilor din PNRR
Ciolacu a atras atenția că România riscă să piardă 230 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, în lipsa reformei pensiilor speciale.
„România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”
Mesajul a fost transmis marți, într-o postare publicată pe Facebook de către șeful Guvernului.
Modificările propuse includ introducerea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru noii intrați în sistemul de justiție, cât și ajustări privind contributivitatea, pentru a reduce diferențele dintre pensiile speciale și cele obișnuite.
Ciolacu a precizat că prin acest proiect se dorește rezolvarea dezechilibrelor dintre diferitele categorii de pensionari.
Premierul și-a reafirmat susținerea pentru candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale, exprimându-și convingerea că proiectul de lege va fi promulgat.
„Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulțumiri din societatea românească. România are nevoie de un președinte mediator, un om al dialogului, un președinte care să construiască o punte între stat și cetățeni”
Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat imediat, criticând lipsa de consultare în elaborarea proiectului. Marți, CSM a semnalat o „lipsă de transparență” privind modul de elaborare al documentului și a avertizat asupra posibilelor efecte negative.
Reprezentanții CSM au declarat că instituția nu a fost implicată în discuțiile privind acest proiect de lege și că nu dețin informații despre conținutul propunerilor.
„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situaţia extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul aceloraşi incertitudini ale magistraţilor în privinţa statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituţiilor autorităţii judecătoreşti”
CSM a subliniat că lipsa consultării poate conduce la destabilizarea sistemului de justiție, în condițiile în care tensiunile privind statutul magistraților și pensia de serviciu au mai provocat conflicte în trecut.
În același comunicat, CSM a declarat:
„Magistrații susțin că nu au cunoștință de conținutul acestui proiect”
Criticile CSM apar în contextul în care reforma pensiilor speciale este una dintre condițiile impuse României pentru a accesa fonduri europene din PNRR.
Proiectul vine după ce forma anterioară a legii a fost contestată atât pe plan intern, cât și în relația cu Comisia Europeană, fiind considerată insuficientă.
Premierul Marcel Ciolacu a susținut că proiectul este un pas necesar și a evidențiat sprijinul liderilor Coaliției.
Potrivit lui, documentul propus aliniază România cerințelor europene și răspunde unei nemulțumiri sociale majore privind privilegiile anumitor categorii.
Deocamdată, proiectul urmează să fie dezbătut în Parlament, însă reacțiile din partea sistemului judiciar indică un traseu complicat, mai ales în lipsa unui dialog instituțional clar între Guvern și magistrați.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨