Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu intenționează să demisioneze din funcție, în ciuda presiunilor venite din partea opoziției și a anunțului privind o moțiune de cenzură.
Șeful executivului a subliniat că va rămâne la conducerea Guvernului cel puțin până la aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), eveniment prevăzut pentru anul 2026.
Reclamă
Ce spune Marcel Ciolacu despre demisia lui Klaus Iohannis
„Eu înțeleg ce se dorește. S-a făcut o presiune pe președinte, fostul președinte, Klaus Iohannis, care a cedat și și-a dat demisia. Se va încerca în continuare același lucru și cu Marcel Ciolacu. Eu sunt conștient de asta și sunt conștienți și colegii mei că în următoarele două săptămâni va fi aceeași presiune pe mine să-mi dau demisia, pentru că, de fapt, se știe că nici o moțiune de cenzură nu va trece.”
Premierul a adăugat că, deși a fost supus unor presiuni similare, nu va ceda și va continua să își exercite atribuțiile până la finalizarea obiectivelor guvernamentale legate de aderarea la OECD.
„M-au enervat suficient de mult, că nu mai văd nicio demisie. Mai discutăm dacă plec din fruntea Guvernului după aderarea României la OECD. Asta se va întâmpla în 2026. Atunci îi aștept să mă mai caute, să vorbim dacă îmi dau eu sau nu demisia.”
Pe de altă parte, premierul a comentat și decizia fostului președinte Klaus Iohannis de a demisiona. Acesta a susținut că Iohannis nu ar fi trebuit să își părăsească funcția, considerând că momentul ales a fost unul nepotrivit. Klaus Iohannis și-a anunțat demisia pe 10 februarie 2025, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze o cerere de suspendare înaintată de opoziție.
Ciolacu a subliniat impactul pe care o astfel de demisie îl are asupra relațiilor internaționale și a negocierilor geopolitice.
„Este dificil să ai un partener de dialog un stat cu un președinte interimar.”
Premierul a făcut referire la schimbările geopolitice ce ar putea apărea în urma negocierilor de pace din Ucraina.
În contextul presiunilor exercitate de opoziție și al unei eventuale moțiuni de cenzură, Marcel Ciolacu consideră că Guvernul său nu va fi înlăturat. Premierul susține că, potrivit calculelor făcute, opoziția nu dispune de numărul necesar de voturi pentru a trece o astfel de moțiune.
„Se știe clar că nicio moțiune de cenzură nu va trece. Eu și colegii mei suntem conștienți de asta. Toată această presiune are un scop clar, dar nu vor reuși.”
Premierul a reiterat faptul că aderarea României la OECD reprezintă următorul obiectiv esențial al guvernării sale, după intrarea țării în Schengen și în programul Visa Waiver.
„Mai discutăm dacă plec din fruntea Guvernului după aderarea României la OECD. Asta se va întâmpla în 2026. Atunci îi aștept să mă mai caute, să vorbim dacă îmi dau eu sau nu demisia.”
Referindu-se la plecarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte, Marcel Ciolacu a precizat că demisia acestuia a fost o greșeală strategică.
„Deși nu am fost niciodată un susținător al lui Klaus Iohannis, cred că demisia sa a fost prematură. Într-un moment în care influențele geopolitice și geostrategice din lume se schimbă, România are nevoie de stabilitate și de un partener de dialog valid la cel mai înalt nivel.”
Klaus Iohannis și-a depus demisia pe 10 februarie 2025, afirmând că nu dorește ca țara să intre într-o criză politică majoră. Pe 11 februarie, Parlamentul urma să voteze cererea de suspendare inițiată de opoziție. În urma demisiei, România a rămas cu un președinte interimar, ceea ce, potrivit premierului Ciolacu, ar putea complica relațiile diplomatice și negocierile internaționale în perioada următoare.