Expoziție cu leacuri dacice și remedii tradiționale la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad

Data actualizării: 5 aprilie 2025

La Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, vizitatorii pot descoperi în următoarele luni o expoziție ce prezintă leacuri dacice și plante folosite de strămoșii noștri pentru diferite tratamente. Expoziția include și demonstrații practice, oferind o experiență educativă și interactivă.

Leacuri dacice și plante medicinale

Expoziția „Plante de leac din colecția muzeului” va fi deschisă până pe 7 mai și va expune o parte din ierbarul de 5000 de plante al Complexului Muzeal Arad. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere cum dacii își tratau rănile cu untură de urs combinată cu propolis și plante specifice, unele folosite chiar și în zilele noastre.

„Dacii foloseau foarte mult plantele, erau studiate de preoți. Rețetele erau transmise prin cântece, sub formă de cântec rămâneau din tată în fiu, din mamă în fiică sau din preot în ucenic”, a dezvăluit Sorin Cosma, farmacistul care conduce atelierul „Farmacia dacică”.


Recunoașterea internațională a diversității floristice a României

Camelia Patko, muzeograf, a subliniat recunoașterea internațională de care România se bucură atunci când vine vorba despre diversitate și frumusețea floristică. „Avem o floră foarte bogată, avem peste 3.600 de specii verificate până în prezent. O parte dintre speciile floristice, pe lângă rolul lor în ecosisteme, au și diverse proprietăți terapeutice. Unele dintre ele au fost folosite încă de pe vremea dacilor, pentru tratarea unor afecțiuni.”

Citește și:

„Ne dorim ca cei mici să cunoască preocupările strămoşilor noştri, inclusiv preocupările lor legate de sănătate. În perioada dacică, se căutau plantele care să asigure sănătatea oamenilor și în primul rând a războinicilor.” – Sorin Cosma

Reprezentanții muzeului sunt încrezători că atelierul dedicat farmaciei, în care sunt prezentate leacuri dacice, va deveni unul dintre punctele de atracție ale expoziției. Acesta oferă o ocazie unică de a învăța despre metodele de tratament folosite de strămoșii noștri și de a aprecia bogăția floristică a României.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨