Fasolea neagră, alimentul banal ce reduce riscul de diabet și boli de inimă

Un aliment aparent banal, dar cu proprietăți remarcabile pentru sănătate, poate fi consumat zilnic și are potențialul de a preveni diabetul și bolile de inimă. Este vorba despre fasolea neagră, un aliment cu multe beneficii pentru sănătate, dar care este adesea subestimat.
O cercetare amplă pe tema beneficiilor fasolei negre
Un studiu recent a arătat că acest produs simplu și accesibil poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Fasolea neagră reprezintă un sprijin esențial pentru sănătatea inimii și a metabolismului.
Studiul, desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, a urmărit 72 de persoane cu prediabet. Rezultatele au indicat că cei care au consumat năut au înregistrat scăderi ale nivelului de colesterol. În plus, consumul de fasole neagră a fost asociat cu reducerea inflamației.
Persoanele cu prediabet prezintă adesea un metabolism lipidic afectat și inflamație cronică de grad scăzut, ambele contribuind la dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Studiul nostru a arătat că consumul de fasole ajută la scăderea semnificativă a colesterolului și a inflamației la persoanele cu prediabet, deși nivelul de glucoză nu s-a modificat”, a explicat Morganne Smith, doctorandă la Illinois Institute of Technology, conform SciTechDaily.
Rezultatele studiului și recomandări pentru consumul de fasole neagră
Studiul a demonstrat beneficiile consumului de fasole la adulții cu prediabet, dar aceasta este o opțiune excelentă pentru toată lumea. Aceste rezultate pot fi folosite pentru a ghida recomandările nutriționale, medicii sau programele de sănătate publică care vizează prevenirea bolilor de inimă și a diabetului.
În cadrul studiului, pacienții au fost monitorizați în condiții normale de viață. Au fost împărțiți aleatoriu în grupuri ce au consumat câte o cană pe zi de fasole neagră, năut sau orez, pentru 12 săptămâni. Acestora le-au fost recoltate, la început, probe de sânge, apoi la șase săptămâni și la final. A fost nevoie de aceste probe pentru măsurarea colesterolului, inflamației și glicemiei. La început și la final au fost realizate teste de toleranță la glucoză.
La persoanele care au consumat fasole neagră, nivelul citokinei pro-inflamatorii interleukina-6 a scăzut, după aceeași perioadă, de la 2,57 pg/mL la 1,88 pg/mL. În schimb, nu au fost observate schimbări notabile în parametrii metabolismului.
Oamenii de știință recomandă consumul de fasole în locul alimentelor mai puțin sănătoase. Aceasta poate fi conservată, uscată sau congelată. Poate fi adăugată în multe feluri de mâncare. Trebuie să se țină cont, însă, de adaosurile de sare sau zahăr din produsele achiziționate. În continuare, cercetătorii vor să investigheze influența consumului de fasole neagră și năut asupra sănătății intestinale.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨