Fermierii romani trag un semnal de alarma: bananele ar putea deveni un lux

Data actualizării: 12 mai 2025

Bananele, fructul pe care milioane de români îl consumă zilnic, ar putea deveni un lux. Fermierii se plâng că schimbările climatice le afectează culturile, iar aproape 70% dintre cele mai potrivite regiuni pentru cultivare încep să fie tot mai afectate.

Un raport alarmant

Un raport publicat recent de organizația britanică Christian Aid arată că temperaturile tot mai ridicate și dăunătorii favorizați de schimbările climatice amenință culturile de banane. Conform analizei, aproape două treimi dintre cele mai fertile regiuni pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe — zona care furnizează circa 80% din exporturile globale — riscă să devină neproductive până în 2080, din cauza efectelor climatice tot mai severe.

Bananele se dezvoltă optim la temperaturi cuprinse între 15 și 35 de grade Celsius, însă au nevoie constantă de apă, fiind extrem de vulnerabile la secetă. Din acest motiv, fenomenele meteo extreme tot mai frecvente le afectează procesul de fotosinteză și, implicit, creșterea.


Boala care distruge culturile de banane

Fusarium TR4, o boală care a devenit tot mai periculoasă în ultimii ani, duce la distrugerea completă a unor plantații în America Latină.

Citește și:

„Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantaţia mea moare”, a declarat Aurelia Pop Xo, cultivatoare de banane în Guatemala.

Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundaţiei Fairtrade, a subliniat că agricultorii nu pot face față cheltuielilor și trebuie sprijiniți.

„Criza climatică şi criza biodiversităţii asociate necesită o regândire a sistemelor industriale de producţie alimentară, care depind de utilizarea unor cantităţi tot mai mari de substanţe chimice dăunătoare. Guvernele trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a interzice cele mai toxice substanţe chimice, investind în acelaşi timp în tranziţia către sisteme alimentare echitabile, stabile și sănătoase”, a subliniat și Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨