Floarea cala, cunoscuta si sub numele stiintific Zantedeschia, este unul dintre cele mai elegante si populare flori, remarcata pentru culorile sale vibrante si forma sa eleganta. Aceasta floare face parte din familia Araceae si este inrudita cu crinul de apa, anthurium-ul si dracena. Originara din regiunea Africii de Sud, Kala creste in zone umede si mlastinoase, dar este cultivata cu succes pe intregul glob ca planta ornamentala.

Kala ofera o varietate larga de culori, inclusiv alb, galben, roz, rosu, mov si portocaliu. Florile pot fi simple sau combinate, iar forma lor cupolara sau tubulara confera plantei un aspect unic si rafinat. Cu frunze decorative care formeaza o rozeta densa de frunze ovale sau in forma de inima, Kala este cu adevarat o floare impresionanta.

Usor de ingrijit si rezistenta

Una dintre marile avantaje ale Kalei este longevitatea sa ca floare taiata. Aceasta poate dura mult timp in apa, fiind alegerea preferata pentru buchete si aranjamente florale. Pe langa frumusetile sale, Kala are si frunze decorative care aduc un plus de eleganta.

Reclamă

Kala poate fi crescuta atat in ghiveci, cat si in gradina. In functie de clima si conditiile mediului inconjurator, unele specii pot rezista la temperaturi reci. Desi Kala este de obicei asociata cu conditiile climatice calde si umede, exista specii care pot rezista la temperaturi mai scazute.

Ingrijire si recomandari

De exemplu, Zantedeschia aethiopica (Kala alba) este cunoscuta pentru rezistenta sa la temperaturile reci. Aceasta poate suporta ingheturi usoare si chiar poate trece peste perioade scurte de temperaturi mai scazute. Cu toate acestea, este important de mentionat ca Kala nu este complet rezistenta la iarna si perioadele lungi de temperaturi foarte scazute ii pot afecta.

Kala prefera lumina puternica, dar nu directa. Amplasati-o intr-un loc unde sa primeasca lumina indirecta a soarelui dimineata si umbra partiala dupa-amiaza. Ajustati udarea Kalei pentru a mentine solul constant umed, evitand insa udatul excesiv, care poate duce la putrezirea radacinilor. Alegeti un loc cald si umed pentru cresterea Kalei. Este sensibila la frig si poate suferi daune la temperaturi scazute. Hraniti planta cu un ingrasamant lichid echilibrat, cu continut redus de sare, o data sau de doua ori pe luna, in timpul perioadei de crestere activa in primavara si vara.

Kala nu este doar frumoasa, ci si extrem de usor de ingrijit, ceea ce o face o alegere preferata pentru gradinari si iubitorii de flori din intreaga lume. Cu eleganta si longevitatea sa, Kala este completarea perfecta pentru orice aranjament de gradina sau decor interior.