Furnizorii din energie au mai lăsat din preţuri pentru a atrage clienţi noi. Numai că, scăderea e anulată de altceva

Un furnizor important de energie din România a pierdut peste 42.000 de clienţi în primele două săptămâni ale lunii iulie, chiar înainte de expirarea schemei de plafonare a preţurilor.
În acelaşi timp, aproape 75.000 de consumatori s-au mutat la Hidroelectrica, companie cunoscută pentru tarifele mai avantajoase. În total, aproximativ 100.000 de români şi-au schimbat furnizorul de electricitate de la începutul lunii.
Prețurile scad cu o mână și cresc cu alta, TVA-ul urcă de la 1 august
Preţurile din piaţă au început să scadă uşor în urma liberalizării, iar unii furnizori au redus tarifele pentru contractele noi: de la 1,55 lei/kWh la 1,43 lei, iar alţii la 1,42 lei, 1,44 lei sau chiar 1,41 lei/kWh. În acelaşi timp, vine o nouă scumpire care va afecta direct factura: începând cu 1 august, cota de TVA pentru energia electrică va creşte de la 19% la 21%.
„Personal aş fi recomandat taxarea diferenţiată, în funcţie de conţinutul de carbon al energiei. Aş fi crescut TVA-ul la benzină, motorină şi aş fi menţinut la electricitate. La noi, această reformă s-a făcut pe repede înainte” – Corina Murafa, expert în energie.
La Hidroelectrica, preţul energiei va creşte uşor, de la 1,04 lei la 1,06 lei/kWh, ceea ce înseamnă că o factură lunară pentru un consum de 400 kWh va ajunge la 424 de lei. Creşterea este de doar 8 lei, dar vine într-o perioadă în care aparatele de aer condiţionat sunt folosite intens.
Românii încep să profite de liberalizarea pieţei. Numărul celor care îşi schimbă furnizorul de energie creşte de la lună la lună. În ultimele două luni, peste 200.000 de persoane au trecut la alţi furnizori, în speranţa unor facturi mai mici. Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi doar luna aceasta, iar altul în jur de 20.000.
„Mai bine de 3 ani am avut o piaţă reglementată în care nu exista interes şi un motiv real pentru consumatori să-şi schimbe furnizorul de energie. Furnizorii sunt interesaţi să ofere preţuri cât mai atractive, pentru a-şi creşte cota de piaţă şi portofoliul de clienţi” – Adrian Vintilă, expert în energie.
„Statisticile europene arată că dacă ne schimbăm în mod constant furnizorul şi suntem mereu în căutarea celor mai bune oferte, putem să economisim până la 200 de euro pe an, per gospodărie. Presiunea cererii poate să ducă scăderea preţurilor în ofertele furnizorilor” – Corina Murafa, expert energie.
Pe piaţă se văd deja mişcări clare din partea companiilor care vor să atragă clienţi noi. Unele dintre ele au redus preţul cu peste 10 bani/kWh faţă de lunile anterioare, semn că liberalizarea începe să producă efecte. Un exemplu este reducerea de la 1,55 lei la 1,43 lei/kWh, aplicată noilor contracte.
„Cu cât piaţa va funcţiona mai mult timp, cu cât vor intra în producţie noi capacităţi. Mă aştept ca la anul preţurile să fie mai mici pentru consumatorii casnici” – Mihnea Cătuţi, expert în energie.
Într-un context în care facturile continuă să crească, consumatorii români par mai dispuşi ca oricând să caute alternative. Platforma oficială posf.ro centralizează ofertele furnizorilor şi permite compararea rapidă a tarifelor. De aici, fiecare poate alege cea mai convenabilă variantă, fără a fi blocat de birocraţie.
Schimbarea furnizorului este gratuită şi nu presupune întreruperea alimentării cu energie. Mutarea se face prin completarea unei cereri online sau în magazinele furnizorilor, iar perioada de tranziţie durează, de regulă, între 21 şi 30 de zile.
Pe fondul scumpirilor constante şi al verii toride, românii sunt din ce în ce mai atenţi la cât plătesc pentru electricitate. Chiar dacă unele scăderi de tarife dau speranţe, majorarea TVA şi consumul crescut pe perioada caniculară pot anula aceste avantaje pe termen scurt.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨