Furtuna Ashley, un fenomen meteorologic extrem de rar și periculos, se pregătește să lovească România în următoarele zile. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a emis un avertisment de ultimă oră, informând populația despre schimbările dramatice de vreme care vor veni. Temperaturile vor scădea brusc, iar precipitațiile abundente ar putea provoca inundații în mai multe regiuni ale țării.

O răcire bruscă a vremii: Temperaturile scad cu peste 10 grade Celsius

Conform șefei ANM, Furtuna Ashley va aduce un val de aer polar care va afecta întreaga Europă, inclusiv România. Aceasta va duce la o scădere semnificativă a temperaturilor, chiar și cu 10 grade Celsius.

Reclamă

”Începând de duminică, vremea, din punct de vedere termic, o să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru ultima decadă a lunii septembrie, de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la cel mult 22 de grade Celsius,” a declarat Elena Mateescu pentru DC News.

Această schimbare bruscă va fi resimțită în mod special în regiunile intracarpatice, unde temperaturile vor coborî până la 15-16 grade Celsius. În sudul și sud-estul țării, termometrele nu vor mai arăta mai mult de 22 de grade, o diferență de peste 10-15 grade față de zilele anterioare.

Precipitații abundente și coduri de avertizare

Pe lângă scăderea temperaturilor, Furtuna Ashley va aduce și fenomene de instabilitate atmosferică. Începând cu ziua de sâmbătă, cantitățile de precipitații vor crește semnificativ, în special în vestul, sudul și centrul țării.

”Așa cum arată informațiile pe care le avem în acest moment, cantitățile estimate pentru intervalul sâmbătă – luni vor fi punctiform de 60-80 de litri pe metru pătrat. Ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu. Dacă vom constata că vom depăși pragul de 80-100 de litri pe metru pătrat, vom interveni cu avertizările de tip NOWCASTING de cod roșu“, a explicat Mateescu.

Meteorologii monitorizează zilnic situația și sunt pregătiți să emită o alertă generală dacă condițiile se înrăutățesc. Cantitățile de apă estimate sunt suficient de mari pentru a provoca inundații și alte probleme legate de excesul de apă.

Vânt puternic și posibile fenomene extreme

Un alt element periculos al Furtunii Ashley este vântul puternic, cu rafale ce pot atinge 120 km/h. Acest aspect al furtunii poate cauza daune majore, de la smulgerea acoperișurilor până la ruperea copacilor și infrastructurii rutiere.

Lista posibilelor efecte ale furtunii include:

  • Scăderea bruscă a temperaturilor
  • Precipitații abundente și inundații
  • Vânt puternic cu rafale de până la 120 km/h
  • Posibile întreruperi de curent și blocaje de trafic

În contextul acestor avertizări, autoritățile fac apel la cetățeni să fie pregătiți și să ia măsuri preventive. Conducătorii auto sunt sfătuiți să evite călătoriile pe distanțe lungi, iar oamenii să își asigure bunurile și să se îmbrace adecvat pentru vremea rece.

Furtuna Ashley este așteptată să ajungă pe teritoriul României la sfârșitul acestei săptămâni, aducând cu ea un front de aer rece de origine maritim-polară. Rămâneți conectați la sursele oficiale de informare pentru a fi la curent cu ultimele avertizări și recomandări ale meteorologilor.