George Simion va fi înlocuit. Anunțul făcut de AUR astăzi

Data actualizării: 29 martie 2025

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a anunțat public că își dorește să preia conducerea partidului, considerând că are toate calitățile necesare pentru această funcție.

Potrivit lui, experiența acumulată de la începuturile formațiunii, cunoașterea organizațiilor locale și contribuția directă la definirea doctrinei îl fac cel mai potrivit pentru a prelua șefia AUR.

Critici la adresa lui George Simion și a conducerii colective AUR

Într-o declarație făcută la Prima TV, Târziu a spus:


„Absolut. Cred că, cu toată modestia, sunt cel mai calificat să ocup această funcţie. Ştiu partidul de la început, l-am construit împreună cu George Simion, cunosc toţi oamenii, toate filialele, i-am dat doctrina acestui partid, sunt reprezentantul lui, unul dintre cei mai vizibili, cred că, după George Simion, sunt cel mai vizibil.

El este mult mai cunoscut fără îndoială, pentru că tot partidul a lucrat pentru imaginea lui, ştiind că vrem să-l propulsăm în funcţia de preşedinte al României şi că pentru această bătălie e nevoie ca el să aibă notorietate. Am lucrat patru ani de zile la asta”.

El a remarcat că, în anul electoral, conducerea AUR a funcționat într-un mod autocratic, unde George Simion a luat deciziile singur, fără consultări interne, iar restul liderilor partidului nu i-au pus nici măcar întrebări. Această abordare ar fi contribuit la scorurile slabe obținute în alegeri.

Citește și:

Târziu a fost ferm în ceea ce privește responsabilitatea pentru eșecurile electorale. Potrivit lui, dacă George Simion va pierde turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ar trebui să demisioneze din fruntea partidului, așa cum este firesc în politică.

„Niciun preşedinte de partid care a pierdut această bătălie nu a mai rămas în funcţie. (…) Marcel Ciolacu şi-a dat demisia pentru o jumătate de oră probabil. Da, dar ăsta nu e un comportament de urmat. Marcel Ciolacu chiar este un model de aşa nu, nu de aşa da, în toate privinţele, şi ca premier, şi ca şef de partid, şi ca parlamentar, din toate funcţiile, că eu l-am cunoscut şi când era şeful Camerei Deputaţilor, şi când a devenit premier, deci nu văd cazul lui ca unul relevant în discuţia noastră. Dacă ne uităm foarte bine la celelalte cazuri care dau regula, fiind ultramajoritare, e firesc pentru că înseamnă că nu mai poţi fi cel care trage partidul”.

Tot el a adăugat că în perioada în care era copreședinte, până în martie 2022, a reușit să tempereze tendințele autocratice ale lui Simion. Ulterior, însă, acestea s-au accentuat, iar în campania electorală nimeni nu a avut curajul să-l contrazică.

„George Simion este un autocrat. Este un autocrat pe care eu am putut să-l moderez, să spun aşa, atâta vreme cât am fost copreşedinte, până în martie 2022. După aceea, uşor-uşor, a devenit mult mai pregnantă această atitudine a lui de a conduce singur. (…) În anul electoral nu a mai ţinut cont de nimeni şi de nimic, iar din păcate conducerea colectivă a partidului l-a susţinut în acest demers. Adică nimeni nu i-a pus niciun fel de întrebare, de problemă. Toată lumea, da, şefu’, cum spuneţi aşa facem”.

Târziu a mai criticat și faptul că AUR a inclus pe listele electorale candidați controversați, cu un trecut politic neclar sau compromițător. În loc să se țină de promisiunea de a aduce oameni noi, partidul a promovat persoane din vechile structuri politice, fără susținere reală în rândul alegătorilor.

„Dar, dacă tot ai toată puterea şi ai luat toate deciziile şi ai hotărât cum şi în ce fel ducem luptele electorale, trebuie să îţi asumi şi răspunderea. El ar fi trebuit să îşi asume răspunderea după eşecul de anul trecut. Pentru că noi am înregistrat mai multe eşecuri, adică la locale am luat 8 şi ceva la sută, la europarlamentare am luat cu chiu cu vai 15 la sută, făcând o campanie total nepotrivită”.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a fost, în opinia lui Claudiu Târziu, un exemplu de strategie greșită. În loc să fie prezentate clar numele candidaților, AUR a mizat pe imaginea unor figuri istorice, fără legătură directă cu cei de pe listele electorale. Liderul Consiliului Național de Conducere a subliniat că această decizie a aparținut exclusiv lui George Simion.

„Plus că am făcut o campanie numai cu portrete de voievozi fără să spunem cine candidează pe listele noastre de europarlamentare, cine candidează pe listele noastre. Nu merge aşa. A fost o decizie greşită şi pe care George Simion şi-a asumat-o integral. A spus că nu, că e pariul lui. Hai să vedem! Pariul ăsta a fost eşuat. Nu răspunde nimeni pentru el. Candidatura la preşedinţie, bun, cu rezultatele cunoscute. Candidaturile la Parlament. La Parlament am luat un scor ceva mai bun, dar acum poate că o să vi se pară că e o fanfaronadă, dar nu este deloc. Eu am preluat aproape în mod forţat campania electorală pentru parlamentare, pentru că nu exista”.

El susține că, dacă nu intervenea și nu prelua coordonarea campaniei parlamentare, formațiunea politică ar fi riscat un alt eșec. Potrivit lui, această implicare a fost decisivă în obținerea unui scor ceva mai bun, comparativ cu cel de la alegerile locale și europarlamentare.

În privința candidaților propuși de AUR, Târziu a reiterat că partidul s-a abătut de la promisiunile inițiale. În loc să promoveze persoane profesioniste și credibile, pe listele pentru locale și parlamentare au apărut indivizi fără pregătire sau care proveneau din alte partide.

„Am promis că venim cu oameni noi, cu oameni pricepuţi, cu oameni care nu au mai făcut parte din cercurile de putere şi aşa mai departe. Am propus pe liste, nu pe listele de europarlamentare, dar la locale şi ne-au influenţat foarte mult, că au fost împreună oameni care au venit din alte partide, care aveau cariere politice cu multe tinichele de coadă, care nu mai aveau tracţiune electorală şi care ne-au afectat din punctul ăsta de vedere”.

În ceea ce privește actualii membri ai Parlamentului din partea AUR, Târziu a evitat să menționeze nume, dar a criticat prezența unor candidați despre care spune că nu ar avea pregătirea necesară pentru funcția de parlamentar. El a susținut că alegătorii nu au fost chemați să voteze „lipitori de afișe” sau „traseiști politici”.

„Nu dau nume că nu să personalizez vreau. Vreau să vorbesc în principiu. În principiu trebuia să ne ţinem de ceea ce am promis. Şi nu am promis să venim cu traseişti, nu am promis să venim cu oameni care sunt nepregătiţi pentru funcţia asta, nu am promis să punem lipitori de afişe în Camera Deputaţilor şi în Senat. N-am promis să aducem oameni care nu sunt în stare să facă faţă acestei funcţii foarte importante de parlamentar”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨