Greşeala care îţi dublează factura la gaze. La ce trebuie să fiți atenți dacă aveți centrale termice în locuință

Data actualizării: 16 iulie 2025

Proprietarii de locuințe care au centrale termice pe gaz pot ajunge să plătească facturi duble la gaze dacă nu sunt atenți la un aspect esențial. Specialiștii recomandă setarea centralei la o temperatură optimă și utilizarea unui termostat de ambient.

Experții în domeniu au avertizat că o setare corectă a centralei termice poate reduce facturile la gaze cu până la 20%.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult.

Termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă. Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade.

O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu”, a explicat Andrei Miu, specialist instalații termice, la Digi 24.

Electrocasnicele care consumă cel mai mult:


  • Frigiderele: Este recomandat să fie deschise cât mai rar și numai pentru cât timp este necesar pentru a lua alimentele.
  • Mașinile de spălat: Sfatul este să selectăm temperatura în funcție de hainele pe care le spălăm.
  • Aerul condiționat: Setarea unei temperaturi potrivite în cameră, de 22-23 de grade, este recomandată, nu 16 grade.

Pentru a economisi energie, Florin Dima, specialist în aparatură electrocasnică, a precizat:

Citește și:

„Aparatele frigorifice să le deschidem cât mai rar și cât mai puțin, adică atât timp cât luăm alimentele.

La aparatele de aer condiționat, putem seta o temperatură potrivită în cameră, 22-23 de grade, nu 16 grade! Iar la mașinile de spălat, un sfat pe care vi-l pot da este să selectăm temperatura în funcție de hainele pe care le spălăm”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨