Grindină cât oul de găină! Imagini apocaliptice din judetul Mehedinți: „Nu știm dacă ne vom putea ridica din nou”

Data actualizării: 9 mai 2025

Grindina de dimensiuni impresionante a lovit din plin județul Mehedinți, provocând pagube serioase în mai multe localități. Furtuna a venit însoțită de gheață cât oul de găină, iar peisajul de după vijelie a fost comparat de oameni cu o scenă de iarnă, deși ne aflăm la finalul primăverii.

O furtună violentă, însoțită de grindină de mari dimensiuni, a lovit din nou câteva județe, printre care și Mehedinți, pentru a doua oară în doar câteva zile.

În satele Gemeni și Dârvari, oamenii sunt în stare de șoc. Acoperișurile au fost smulse sau grav afectate, culturile agricole distruse, iar curțile și grădinile au fost complet inundate. Grindina a fost atât de abundentă încât localnicii au fost nevoiți să o adune cu lopețile, formându-se pe alocuri un strat gros de gheață care acoperea complet solul.


„Ne-am rugat să nu mai vină o furtună ca asta, dar am rămas cu pagube mari. Nu știm dacă ne vom putea ridica din nou după asta”, a declarat un localnic, potrivit rtslive.ro.

„Stratul de gheață a fost atât de mare încât aproape că nu mai vedeai pământul! A ajuns de două palme pe alocuri. Solariile și livezile noastre au fost complet distruse”, a mai spus un alt locuitor, conform aceleiași surse.

Imaginea generală din Mehedinți este una de dezastru: copaci căzuți, drumuri blocate, iar agricultorii privesc neputincioși spre grădinile și culturile lor compromise. Grindina a lăsat în urmă un strat atât de gros încât, în fotografii, zona arată ca acoperită de zăpadă. Autoritățile locale nu au anunțat deocamdată măsuri concrete de sprijin pentru cei afectați.

Citește și:

Furtuna nu s-a limitat doar la județul Mehedinți. În județul Dolj, natura a lovit cu aceeași intensitate, provocând haos în mai multe localități. La Caraula, a fost emis cod roșu de grindină, iar viiturile au venit cu putere de pe dealuri, inundând zeci de gospodării. Oamenii s-au trezit cu casele sub ape, iar unii au fost nevoiți să se refugieze la rude sau vecini după ce și-au pierdut adăpostul.

În comuna Calopăr, vântul puternic a smuls un copac care a căzut peste un stâlp de electricitate, provocând întreruperi de curent și sporind starea de urgență în zonă. Sătenii au încercat să limiteze pagubele cum au putut, însă vijelia a fost prea violentă pentru a putea fi stăpânită.

Și județul Teleorman a fost afectat serios de valul de fenomene extreme. Aici, grindina a fost descrisă ca fiind de dimensiuni mari și a lovit fără milă, distrugând totul în cale. Locuitorii vorbesc despre culturi compromise și acoperișuri avariate, iar autoritățile locale au început evaluările pentru a stabili amploarea pagubelor.

La munte, vremea s-a transformat complet într-un tablou de iarnă. Pe Vârful Omu, ninsorile abundente au acoperit complet zona, iar temperaturile au scăzut brusc, ceea ce a făcut ca drumețiile să devină periculoase. Contrastul dintre anotimpul calendaristic și realitatea de pe teren i-a luat prin surprindere pe mulți turiști.

Meteorologii trag un semnal de alarmă. Conform prognozelor, aceste fenomene vor continua și în orele următoare, cu vijelii, grindină și un risc crescut de inundații. Sunt vizate mai multe regiuni din țară, iar autoritățile recomandă prudență și monitorizarea avertizărilor meteo emise în timp real.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨