HĂRȚI. Cod galben de furtuni puternice în 19 județe. De mâine, cod roșu de caniculă în aproape jumătate de țară

Data actualizării: 26 iulie 2025

Meteorologii au emis un cod galben de furtuni pentru 19 județe din România, în timp ce valul de căldură continuă să lovească aproape toată țara. Începând de vineri, 25 iulie, și până sâmbătă dimineața, mai multe regiuni se confruntă cu temperaturi extreme, disconfort termic ridicat și instabilitate atmosferică.

Sâmbătă va intra în vigoare și un cod roșu de caniculă, cu temperaturi ce pot ajunge la 43 de grade în sudul țării.

Cod roșu de caniculă pentru sâmbătă, 26 iulie


Pentru ziua de vineri, ANM a emis un cod portocaliu de caniculă, valabil din 25 iulie ora 10:00 până pe 26 iulie ora 10:00. Acesta vizează Oltenia, Banat, cea mai mare parte a Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Dobrogei continentale. În aceste zone, valul de căldură se va accentua, cu maxime între 37 și 40 de grade, disconfort termic sever, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși 80 de unități. Noaptea se va menține tropicală, cu minime între 20 și 22 de grade.

Citește și:

Tot vineri, în restul țării a fost instituit un cod galben de caniculă, cu temperaturi între 33 și 37 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 18 și 21 de grade. Regiunile afectate sunt Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și Maramureșului, sudul și centrul Moldovei, nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei continentale.

„Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.”

Pe lângă căldura sufocantă, vineri sunt așteptate și furtuni puternice în mai multe zone. ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru Transilvania, Moldova și zonele montane, valabil între orele 11:00 și 23:00.

„Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină de mici dimensiuni.”

În unele locuri se pot strânge peste 40 de litri de apă pe metru pătrat. Fenomene izolate vor apărea și în restul țării.

Pentru sâmbătă, 26 iulie, ANM anunță o intensificare a caniculei și emite un cod roșu pentru Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei continentale. Se vor înregistra temperaturi între 39 și 43 de grade, iar disconfortul termic va fi extrem.

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice vor fi cuprinse între 22 și 25 de grade, caracterizând o noapte tropicală.”

Pe lângă codul roșu, pentru aceeași zi de sâmbătă a fost emis și un cod portocaliu de caniculă în alte regiuni ale țării. Astfel, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul și estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei continentale se vor confrunta cu temperaturi de 35 până la 39 de grade și disconfort termic accentuat.

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice vor fi de 18…22 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.”

Tot sâmbătă, în nordul Crișanei, Maramureș, nord-estul Transilvaniei, centrul Moldovei și pe litoral, se va aplica un cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor fi între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și aici, chiar dacă mai puțin intens decât în restul regiunilor afectate.

După vârful de căldură de sâmbătă, vremea începe să se schimbe începând cu seara.

„Sâmbătă seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică vremea va deveni treptat instabilă în vestul, centrul și nordul țării.”

Totodată, duminică și luni, valul de căldură se va restrânge treptat către sudul și estul țării, ceea ce ar putea aduce o scădere a temperaturilor în restul regiunilor.

Pe fondul acestor schimbări bruște, autoritățile îi îndeamnă pe oameni să evite deplasările în orele de vârf și să se hidrateze corespunzător. Mai multe zone vor fi vizate de alerte nowcasting în funcție de evoluția vremii.

Avertismentele ANM se înscriu într-un context mai larg de fenomene extreme care afectează România în această perioadă. În ultimele zile, s-au înregistrat alternanțe între caniculă extremă și furtuni violente. A fost raportat și fenomenul de „upwelling” pe litoral, cu diferențe de temperatură de până la 20 de grade între apă și aer.

Meteorologii anunță că situația va rămâne volatilă în următoarele zile, cu alerte actualizate în funcție de evoluția fronturilor atmosferice. Codurile galben, portocaliu și roșu pentru caniculă și furtuni vor continua să fie emise pe măsură ce țara traversează această perioadă de vreme extremă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨