Ianis Hagi: De ce Nu a Susținut Bacalaureatul în România

În timp ce mii de elevi din România trec astăzi prin emoțiile examenului de Bacalaureat, unii dintre fotbaliștii naționalei, care ne reprezintă la EURO 2024, au avut parte de experiențe educaționale remarcabile. În mod surprinzător, Ianis Hagi, fiul legendarului Gheorghe Hagi, a ales un alt traseu educațional, renunțând la Bacalaureatul românesc în favoarea unui sistem britanic de învățământ.
Performanțele academice ale tricolorilor
Pe Allianz Arena din Munchen, în optimile de finală ale EURO 2024, tricolorii lui Edi Iordănescu nu impresionează doar pe terenul de fotbal, ci și în domeniul educațional. Printre aceste exemple de excelență se numără Denis Drăguș și Radu Drăgușin, care au obținut rezultate deosebite la examenul de Bacalaureat.
Denis Drăguș, un jucător valoros al naționalei, își amintește că a susținut Bacalaureatul imediat după un cantonament. În 2018, pe vremea când evolua pentru Viitorul Constanța, Drăguș a încheiat examenul cu o medie generală „peste 7”, obținând un 8,50 la Logică și argumentare. „Era materia mea preferată”, mărturisește el.
Radu Drăgușin, fundașul echipei la EURO 2024, a avut un parcurs academic impresionant. În 2021, la Liceul cu Program Sportiv Cluj, Drăgușin a finalizat Bacalaureatul cu o medie de 9,16. A excelat la Logică și argumentare cu un 9,70 și a completat cu note ridicate la Istorie (9,15) și Limba și literatura română (8,65).
Povestea lui Adrian Rus și Ionuț Nedelcearu
Adrian Rus și Ionuț Nedelcearu, alți doi jucători importanți ai naționalei, au avut și ei experiențe deosebite legate de Bacalaureat. Adrian Rus a avut un an extrem de dificil, confruntându-se cu probleme medicale serioase care l-au ținut departe de terenul de fotbal. Totuși, după luni de investigații, a reușit să susțină examenul de Bacalaureat, obținând o medie de 7. „Mi-a fost tare greu să mă concentrez pe școală în acea perioadă, umblam de la medic la medic să pot primi acceptul pentru a-mi urma cariera în fotbal”, a declarat Rus.
Ionuț Nedelcearu, de asemenea fundaș, a avut o experiență unică în anii de liceu. A urmat cursurile unei clase de filologie, dominată numeric de fete, și a finalizat Bacalaureatul cu media 6,70. „Materia mea preferată era Limba și literatura română”, își amintește el, demonstrând astfel diversitatea intereselor și abilităților sale.
Ianis Hagi și modelul educațional britanic
Ianis Hagi, a ales un parcurs educațional diferit, bazat pe sistemul britanic. Acesta nu a susținut Bacalaureatul românesc, ci a parcurs un set de evaluări specifice sistemului britanic. Acest traseu i-a permis să se dezvolte într-un mediu educațional de elită, contribuind la formarea sa ca sportiv și individ.
Bogdan Racovițan, stoperul cu tată român și mamă franceză, a urmat un model educațional adaptat sistemului francez. La Lycee Les Arcades Dijon, Racovițan a susținut un bacalaureat general economic și social, obținând 16,8 puncte din 20, cu mențiunea „foarte bine”. „Am susținut probe de Limbă franceză, scris și oral, Istorie, Geografie, Matematică, Științe Economice și Sociale, Filozofie, Limba Engleză, Limba Spaniolă… destul de multe!”, a explicat Racovițan.
Jucători de top pe teren și în sălile de clasă
În ciuda programelor încărcate și a sacrificiilor necesare pentru performanța sportivă, mulți dintre tricolorii lui Edi Iordănescu au demonstrat că pot excela și în domeniul educațional. Performanțele lor la Bacalaureat și în alte sisteme educaționale arată că este posibil să atingi excelența în ambele direcții, dacă există determinare și echilibru.
Prin exemplele lor, jucătorii naționalei arată că educația și sportul de performanță nu sunt incompatibile, ci, din contră, se pot susține reciproc, contribuind la dezvoltarea armonioasă a individului.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨