Ilie Bolojan a anunțat reforma companiilor de stat: „Vor fi mai puțini membri în CA, indemnizațiile vor fi plafonate”

Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți demararea unei reforme ample a companiilor de stat, subliniind că aceasta va presupune schimbări esențiale în administrarea și transparența firmelor aflate sub control guvernamental.
El a menționat că toate ministerele vor trebui să prezinte informații despre societățile din subordine, iar în perioada următoare vor fi introduse măsuri precum reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, plafonarea câștigurilor și modificarea indicatorilor de performanță.
Reorganizarea internă și reducerea cheltuielilor publice prin companiile de stat
„Gestionarea acestor companii are un impact economic important. Orice câștig în administrarea acestora este unul important pentru țara noastră și bugetul de stat. Asta înseamnă că orice reducere de subvenții de exemplu, este o economie în plus, orice creștere a calității serviciilor pe care le oferă cetățenilor este un plus, și orice control al cheltuielilor înseamnă o capacitate de investiții mai mare sau impozite care sunt încasate suplimentar la bugetul de stat”, a declarat Bolojan în cadrul unei conferințe de presă.
Premierul a mai spus că toate ministerele vor publica date despre persoanele care administrează aceste companii, veniturile lor și alte informații financiare relevante.
„Nu este o rușine pentru cei care le conduc, să fie aceste date publice”
, a adăugat el.
În ceea ce privește conducerea companiilor, Bolojan a precizat că legislația va fi modificată astfel încât numărul de membri în consiliile de administrație să fie redus și câștigurile limitate.
„Avem o situație în care se abuzează de prevederi legale”
, a spus el, recunoscând totodată că nemulțumirea publicului este justificată.
Un alt punct cheie al reformei vizează revizuirea indicatorilor de performanță folosiți la evaluarea conducerii companiilor. Premierul a menționat că fiecare minister va verifica relevanța acestor indicatori.
„Cu siguranță, în multe locuri, nu vor fi relevanți. În acest caz, există două direcții de acțiune – ori noi indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc aceste companii, iar dacă nu vor accepta indicatorii, înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul acestor directori. Cei care nu vor accepta, să plece”, a afirmat Ilie Bolojan.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat, la rândul său, că Guvernul va adopta un memorandum care prevede înființarea unui grup de lucru interministerial pentru eficientizarea companiilor publice.
„Vorbim despre un memorandum care o să treacă trece prin Guvern zilele următoare, care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial în vedeerea eficientizării întreprinderilor publice. Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, mai mulți bani la bugetul de stat. Așa cum gândește și orice companie privată”, a declarat Anastasiu.
Potrivit vicepremierului, orice modificare legislativă va fi făcută în dialog cu Comisia Europeană și OCDE, pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Anastasiu a menționat că România a primit un „certificat de bună purtare” din partea OCDE pentru guvernanță corporativă, însă există și jaloane neîndeplinite, ceea ce a dus la penalizări financiare.
„Am rămas în urmă cu câteva alte jaloane, și asta ne-a adus o penalizare de 330 de milioane de euro, pe care, până la sfârșitul lui noiembrie, va trebui să o recuperăm”, a precizat el.
Anastasiu a declarat că AMEPIP (Autoritatea pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice) a centralizat recent date esențiale despre companiile de stat și urmează să le publice în cel mult două zile. Potrivit acestuia, România are în prezent 1.326 de întreprinderi publice, dintre care 1.182 la nivel local și 144 la nivel central.
El a oferit și o analiză detaliată asupra structurii economice a acestora.
„Dacă triem și punem de-o parte toate companiile centrale și regiile autonome, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați pe care îi avem în toate întreprinderile publice, 176.000 sunt în aceste 315 companii. Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde, în timp ce top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri”, a explicat vicepremierul.
Anastasiu a subliniat că pentru a continua reforma, Guvernul va colabora în mod activ cu Comisia Europeană și OCDE. El a precizat că există o instituție înființată recent, dedicată monitorizării performanței companiilor de stat, care va avea un rol esențial în această tranziție.
„Companiile de stat au un fel de guvernanță și au o instituție care s-a creat acum vreo doi ani, care urmărește performanța, monitorizează companiile de stat și are ca obiectiv să le facă mai eficiente”, a spus el.
Pe lângă reforma anunțată de Bolojan și Anastasiu, tot marți, PSD a prezentat în Coaliție o serie de măsuri pentru a doua etapă a pachetului fiscal. Printre propunerile social-democraților se numără:
- impozitarea suplimentară cu 20% a veniturilor considerate „nesimțite” din Consiliile de Administrație
- taxarea marilor averi
- blocarea scoaterii profiturilor din România de către multinaționale
- sancțiuni mai mari pentru munca la negru
Dragoș Anastasiu a rezumat intențiile Guvernului în câteva puncte clare:
„Imaginea de ansamblu v-a făcut-o primul ministru Ilie Bolojan. Vorbim despre un memorandum care o să treacă prin guvern la următoarea ședință și care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial pentru eficientizarea întreprinderilor publice. Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, mai puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, la fel cum orice fel de companie privată gândește.”
El a mai adăugat că
„pentru a înainta în demersul nostru va trebui să modificăm legislația. Fac precizarea că orice fel de modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și OCDE. Am rămas în urmă cu câteva jaloane din PNRR. Deci facem acest demers și pentru a rezolva problema legată de penalitățile din PNRR.”
Vicepremierul a încheiat cu detalii legate de pierderile înregistrate de întreprinderile de stat:
„Subvenții: total 14 miliarde, iar aceste companii 13,6%. Profiturile: 15 miliarde, dar scădem subvențiile. Pe top 315: 14,9 miliarde. Pierderi: 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție.”
Toate aceste măsuri fac parte dintr-un plan amplu de reformă ce vizează eficientizarea aparatului public și responsabilizarea conducerii întreprinderilor de stat.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨