Imperiul care a purtat numele de Romania si a marcat istoria

Data actualizării: 19 aprilie 2025

Unul dintre cele mai importante imperii din istorie a avut o denumire surprinzătoare pentru mulți dintre noi: Romania. Acest imperiu a existat vreme de mai bine de 1.000 de ani și a avut un rol esențial în derularea evenimentelor istorice.

Imperiul Bizantin sau Romania?

Este vorba despre Imperiul Bizantin, care a purtat multă vreme numele de Romania. Fondat de Constantin cel Mare, unul dintre cei mai influenți împărați din istorie, Imperiul Bizantin este numele modern dat Imperiului Roman de Răsărit. Acesta a supraviețuit prăbușirii părții occidentale a Imperiului Roman în anul 476. Capitala imperiului a fost stabilită de împăratul Constantin cel Mare la Constantinopol, actualul Istanbul. În această formulă, Imperiul a rezistat peste 1.000 de ani, până când a fost cucerit de otomanii.

De ce a fost numit Romania?

Chiar dacă este cunoscut în istorie ca Imperiul Bizantin, în realitate, se pare că niciodată nu s-a numit așa. Locuitorii lui se identificau ca fiind romani și se considerau urmași ai Imperiului Roman. Bazându-se pe aceste considerente, aceștia își numeau imperiul Romanía sau Ρωμανία în limba greacă. Acesta a fost un termen folosit cu precădere în Evul Mediu târziu pentru a desemna teritoriile bizantine.


Chiar și după căderea Imperiului Bizantin, ‘roman’ și ‘romanos’ au fost folosite pentru a desemna grecii ortodocși.

Termenul de „Bizanț” a fost propus pentru prima dată în 1557, de către istoricul Hieronymus Wolf, la mai bine de 100 de ani de când Constantinopolul a fost cucerit. Scopul istoricului a fost acela de a deosebi istoria antică romană de cea medievală greacă. Totuși, este cunoscut faptul că bizantinii se numeau Ρωμαίοι – Romaioi, termen complet diferit de Έλληνες – Elini, considerați greci antici păgâni.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨