Lead: Înălțarea Domnului 2024. Tradiții și obiceiuri, dar și ce trebuie împărțit pentru a avea noroc tot anul
Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ispas, este sărbătorită la 40 de zile după Paște, în joia din săptămâna a șasea de după Paște. Anul acesta, Paștele a căzut pe 5 mai, așa că Înălțarea Domnului va fi celebrată pe 13 iunie.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
În această zi, credincioșii obișnuiesc să se salute cu expresiile “Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat!”. Se poartă frunze de nuc la brâu, iar există credința că cei care mor de Ispas ajung direct în rai. Vitele sunt lovit cu leuștean pentru a se îngrășa, iar o tradiție mai ciudată spune că se taie fire de păr din vârful cozilor vitelor și se îngroapă într-un furnicar, rostind o formulă specială.
Reclamă
Un alt obicei este acela de a nu se da foc și sare din casă, pentru a evita să ai o inimă rea în locuință. De asemenea, se spune că cine seamănă după Ispas nu va avea rod.
Ce se împarte de Înălțarea Domnului
Femeile împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor adormiți, crezând că astfel cei din lumea de dincolo îi protejează pe cei vii și aduc bunăstare în casă. Se oferă lapte dulce fiert cu pasat și un buchet de mături adunate de pe câmp, pentru sporul casei. Credincioșii vopsesc ouă și petrec la fel ca de Paști, deoarece Înălțarea Domnului este o sărbătoare la fel de importantă.
În mediul rural, se practică datina leușteanului pentru sporul banilor. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuștean pe fiecare membru al familiei și fiecare animal în parte, dorindu-le protecție împotriva răului. Acest ritual se spune că a avut efecte benefice de-a lungul timpului, alungând boala și menținând sporul laptelui și al banilor în gospodărie.
Astfel, de Înălțarea Domnului nu doar că se respectă tradițiile și obiceiurile, ci se împart și anumite daruri ce aduc noroc și bunăstare pentru tot anul ce va urma.