Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

Data actualizării: 22 decembrie 2024

Încălzirea cu lemne contribuie semnificativ la poluarea aerului în zonele rurale, conform unui studiu realizat în satul Retje din Slovenia. Cercetătorii au descoperit că poluarea cu particule din această zonă rivalizează cu nivelurile din cele mai poluate orașe din lume, în special în timpul iernii.

Studiul a implicat măsurători detaliate ale calității aerului timp de două luni, echipa parcurgând zilnic șase kilometri pentru a colecta date.

„Peisajul pare idilic; un mic sat cu o biserică pe vârful unui deal, înconjurat de o pădure deasă și acoperit frecvent de zăpadă. Cu toate acestea, în perioada rece a anului, satul este adesea învăluit într-o ceață maronie.”– dr. Kristina Glojek, Universitatea din Nova Gorica

Cu toate că percepția localnicilor despre calitatea aerului este pozitivă, realitatea este diferită. Glojek a explicat că 70% dintre locuitorii din Retje cred că aerul din zonă este bun, iar 89% consideră că fumul de lemn nu are efecte negative asupra sănătății.


Aceste opinii contrastează cu datele obținute, care arată că în 34 din cele 88 de zile de iarnă au fost depășite limitele legale ale poluării aerului.

Citește și:

„Când aerul s-a stabilit în vale, poluarea cu particule a ajuns la nivelul celor mai poluate orașe din lume. După două ore de mers pe jos, de trei ori pe zi, nu puteam scăpa de miros.”– dr. Kristina Glojek

Deși arderea lemnului este promovată ca fiind neutră din punct de vedere climatic, cercetătorii subliniază că acest lucru nu este adevărat. Pe lângă pierderea unui rezervor activ de carbon prin tăierea copacilor, arderea lemnului eliberează metan și particule care contribuie la încălzirea globală.

În Retje, fumul studiat conținea funingine neagră și particule maro, ambele având capacitatea de a absorbi căldura soarelui. Cercetările din Irlanda și Germania confirmă aceste descoperiri, evidențiind că poluarea aerului cauzată de încălzirea cu lemne afectează în special orașele mici și satele în timpul sezonului rece.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨