Ip, cel mai scurt cuvânt din limba română și denumirea unei localități din vestul țării

Data actualizării: 1 aprilie 2025

Ip, cel mai scurt cuvânt din limba română, este de fapt numele unei localități din vestul României, format doar din două litere. Această denumire este o dovadă a bogăției lexicale a limbii române, care include mii de cuvinte.

Ip, o localitate puțin cunoscută

Localitatea Ip este formată din satele Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Zăuan și Zăuan-Băi. Acest toponim este preluat din limba maghiară, unde Ipp are un înțeles similar. Situată în județul Sălaj, din Transilvania, localitatea este administrată din 2012 de un primar care face parte din Uniunea Democrată Maghiară din România.

Atracții turistice în localitatea Ip

Localitatea Ip este atestată documentar din anul 1208, însă pe atunci avea un alt nume. Acum, ea reprezintă o atracție pentru turiștii care doresc să descopere autenticitatea satelor maghiare. Biserica reformată și Casa Parohială, două construcții vechi de secole, au fost declarate monumente istorice. Casele vechi, țărănești din Ip, cu ornamente tradiționale ale zonei, păstrează farmecul de demult al acestei așezări și sunt adevărate file de istorie. În apropierea localității se află și situri arheologice, ideale pentru pasionații de arheologie sau de istorie. Printre acestea se numără situl arheologic de la Cosniciu de Jos și situl arheologic de la Zăuan.


Prin toate acestea, localitatea Ip nu este doar un cuvânt cu două litere, ci o destinație culturală și istorică deosebită.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨