„ÎPS Teodosie: Femeile căsătorite să poarte ceva pe cap”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declanșat noi controverse prin declarațiile sale privind comportamentul femeilor căsătorite, relațiile de cuplu și purtarea bărbilor de către bărbați. Prelatul a subliniat importanța respectării tradițiilor străvechi ale Bisericii Ortodoxe, generând reacții diverse din partea publicului.
ÎPS Teodosie: „Femeile căsătorite nu trebuie să umble cu capul descoperit”
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a subliniat în cadrul unei emisiuni radiofonice de la Radio Dobrogea că femeile căsătorite nu ar trebui să umble cu capul descoperit, sugerând că acestea pot folosi o pălărie sau o bască. ÎPS Teodosie a fost întrebat de o femeie cum să procedeze în cazul în care dorește să poarte o eșarfă pe cap la un eveniment, dar familia ei consideră acest lucru rușinos.
„Trebuie să porți ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie rușine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiți-vă cu ceva capul”, a declarat ÎPS Teodosie.
Declarația sa a deschis o dezbatere aprinsă în societate, unii susținând că astfel de tradiții ar trebui respectate, în timp ce alții le consideră depășite și nepotrivite pentru vremurile moderne.
Bătălia cu soțul abuziv: „Își trebuie să-și ducă crucea”
În cadrul aceleași emisiuni, ÎPS Teodosie a fost întrebat de o femeie cum se poate vindeca într-o relație cu un soț abuziv, la care prelatul a răspuns că femeia trebuie să își „ducă crucea”, considerând că taina cununiei impune acceptarea suferinței și rugăciunea pentru ajutor divin.
„După mulți ani de căsătorie, s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aș putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susținut. Există vindecare? Care este soluția?”, a întrebat femeia.
Răspunsul ÎPS Teodosie a fost clar: „Poate exista și vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ți duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluția este să nu vă despărțiți, vindecarea o dă Dumnezeu.”
Aceste cuvinte au stârnit controverse, unii critici acuzându-l pe ÎPS Teodosie de lipsă de empatie față de victimele abuzului domestic și de promovarea unui mesaj nociv.
„Să faceți și voia soțului”: Reguli stricte pentru viața de cuplu
Arhiepiscopul Tomisului a continuat să ofere sfaturi controversate în ceea ce privește viața de cuplu. O credincioasă i-a scris pentru a primi un răspuns la o problemă intimă cu care se confruntă: „Sunt femeie și sunt căsătorită de doi ani, niciodată nu simt nevoia de a avea relații cu soțul meu, iar pe el îl deranjează. Ce putem face pentru a menține întreagă căsnicia?”
ÎPS Teodosie a răspuns femeii explicând că lucrurile, în căsnicie, trebuie făcute și după voia soțului: „Ce să faceți? Să fiți și după voia soțului, nu numai după voia dumneavoastră. V-ați căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-ați primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceți și voia soțului ca să nu destrămați căsnicia.”
Tradiția bărbii în Biserica Ortodoxă
ÎPS Teodosie a fost întrebat și despre motivul pentru care slujitorii Bisericii Ortodoxe poartă barbă. El a explicat că barba este un simbol natural al bărbăției, care trebuie purtat cu mândrie, mai ales de către slujitorii bisericii.
„Așa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbați. Sunt și excepții, oameni spâni cărora nu le crește barba și sunt triști unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbații fără barbă sunt ciuntiți. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat și apostolii și toți părinții Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ține de bărbăție și cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
Declarațiile ÎPS Teodosie au generat o gamă largă de reacții, reflectând diversitatea de opinii și sentimente în rândul credincioșilor și al societății în general. O parte din public consideră că tradițiile religioase ar trebui respectate cu strictețe, în timp ce alții susțin că este necesară o adaptare a acestora la realitățile și valorile contemporane.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨