Județe strategice dispărute de pe harta României: istoria uitată a țării noastre

Data actualizării: 19 aprilie 2025

Suprafața României a suferit numeroase schimbări de-a lungul timpului. Astăzi, vom descoperi județele care au dispărut definitiv de pe harta noastră și pe care mulți dintre noi nu le mai amintesc. Multe dintre ele erau considerate strategice, dar nu mai există în prezent. Istoricii au realizat o listă cu acestea.

Județe pierdute din Oltenia

În Oltenia, cercetătorii au identificat odinioară județele Jaleș, Gilort, Motru, Baltă și Romanați. Județul Jaleș, menționat pentru prima oară în actele oficiale în anul 1385, a fost ultima oară menționat pe data de 20 octombrie 1444, de Ioan de Hunedoara. Se pare că acesta se afla în județul Gorj de astăzi.

Județul Motru din Oltenia a apărut prima oară într-un document oficial în 10 iunie 1415. Denumirea vine de la apa Motrului. Județul Baltă a fost menționat în anul 1444, în documentul lui Ioan de Hunedoara.

Județe dispărute din Moldova și Transilvania

Din Moldova au dispărut județele Putna, Tecuci, Covurlui, Fălciu, Roman, Baia și Dorohoi. Județul Covurlui a existat între secolele XV și XVI. Acesta nu se mai găsește pe harta României din anul 1591. Tot în Moldova era menționat odinioară județul Adjudului, care ar fi existat în perioada secolelor XV și XVI.


În Transilvania, specialiștii arată că au dispărut următoarele județe: Năsăud, Someș, Turda, Ciuc, Trei Scaune, Odorhei, Târnava Mare și Târnava Mic.

Citește și:

De pe harta României au mai dispărut și județele Rădăuți, Storojineț, Cernăuți și Câmpulung, care făceau parte din Bucovina.

Muntenia și județele eliminate

Muntenia este una dintre regiunile care a pierdut de-a lungul anilor numeroase județe. Printre cele care nu se mai găsesc pe harta României se numără județul Pădureț. Acesta s-a contopit cu județul Muscel în timpul domnitorului Radu Mihnea. A fost menționat prima oară la 19 iulie 1498.

Județul Saac (Săcuieni) a fost dizolvat la 1 ianuarie 1845, decizia fiind luată de domnitorul Gheorghe Bibescu. Acesta era situat între Prahova și Buzău.

Istoricii mai arată faptul că județul Brăila a dispărut de pe harta Valahiei după ce orașul Brăila a devenit raia turcească (1540 – 1829). După Tratatul de la Adrianopol reapare sub același nume, în urma retrocedării orașului Brăila. În aceeași notă, specialiștii mai arată că județul Vlașca și județul Râmnicu Sărat (Slam Râmnic) au dispărut la rândul lor de pe harta României.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨