Lacul Victoria, o minune naturală în pericol din cauza poluarii si schimbărilor climatice

Unul dintre cele mai magnifice lacuri din lume, Lacul Victoria, a început să-și schimbe culoarea în verde, un semn al unei probleme grave de mediu. Fenomenul a uimit pe mulți, dar a îngrijorat în același timp comunitatea științifică.
Pericolul ascuns în apele verzi
Culoarea verde a apei este dată de înflorirea masivă a algelor toxice, adică cianobacterii. Dezvoltarea rapidă a acestora este un semnal alarmant, iar oamenii de știință sunt preocupati. Poluarea din Lacul Victoria este rezultatul a peste 100 de ani de activități umane, incluzând reziduuri industriale, deversări de ape uzate sau scurgeri din agricultură.
Poluarea din Lacul Victoria este provenită din mai bine de 100 de ani de activități umane, precum reziduuri industriale, deversări de ape uzate sau scurgeri din agricultură.
În același timp, schimbările climatice au un impact semnificativ. Creșterea temperaturilor stimulează dezvoltarea cianobacteriilor, iar ploile intense transportă nutrienții de pe uscat direct în apa lacului.
Lacul Victoria, o sursă de apă dulce și hrană
Pe lângă faptul că este o sursă de apă dulce, Lacul Victoria este și o sursă importantă de hrană, mai ales de pește. Cu toate acestea, apa devine un pericol în contextul înfloririi algale toxice. Algele consumă oxigenul din apă, ceea ce duce la sufocarea vieții acvatice. În anumite zone ale lacului, au apărut “zonele moarte”, unde oxigenul este foarte scăzut și nu mai poate să susțină vreo formă de viață.
Oamenii de știință au identificat într-un studiu recent o specie de alge denumită Microcystis, care produce o toxină periculoasă, microcistina, care afectează ficatul și poate ucide animalele și oamenii, mai ales cei cu sistemul imunitar slăbit.
Gestionarea fenomenului
Este important ca fenomenul să fie înțeles, pentru a putea fi gestionat. Studiile recente au permis identificarea speciilor dominante de cianobacterii, dar și a tipurilor de toxine pe care acestea le produc. Cu aceste informații, autoritățile pot monitoriza lacul mai eficient și pot emite alerte pentru oameni în cazul în care apar înfloriri periculoase.
Prevenția joacă de asemenea un rol foarte important. Există anumite măsuri eficiente care pot fi luate la nivel local, cum ar fi modernizarea sistemelor de tratare a apelor uzate, promovarea practicilor agricole sustenabile, protejarea pădurilor și reducerea defrișărilor.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨