Urmează să fie implementată o nouă lege a pensiilor care aduce schimbări semnificative în modul de calcul al pensiilor, cu impact direct asupra veniturilor pensionarilor. Un exemplu notabil este cel al unui pensionar care încasează în prezent 1.950 de lei, dar care, după recalculare, va primi 4.060 de lei.

Cum Se Recalculează Pensiile?

Noua lege a pensiilor, ce va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, propune o metodologie revizuită pentru calcularea valorii pensiilor. Aceasta introduce conceptul de „puncte de stabilitate”, alături de punctele de contribuție și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Reclamă

Punctele de Stabilitate și Contribuția la Pensie

Pensionarul nostru, care a ieșit la pensie în 2020 la vârsta de 60 de ani, are 45 de ani de contributivitate și 5 ani munciți în condiții deosebite. Acesta a acumulat 38,34 puncte de contribuție. Formula de calcul pentru noua pensie este următoarea:

  • Se adună punctele realizate cât timp a contribuit, la care se adaugă punctele de stabilitate și eventualele puncte pentru grupe speciale de muncă.
  • Punctele obținute se înmulțesc cu valoarea punctului de referință (VPR), stabilită la 81 lei.

Astfel, pensionarul acumulează 38,34 puncte de contribuție, la care se adaugă punctele suplimentare pentru grupa de muncă deosebită și anii de contribuție:

  1. 5 ani X 0,5 puncte (grupa I)
  2. 5 ani X 0,75 puncte (grupa II)
  3. 5 ani X 1 punct (pentru anii de contributivitate suplimentară)

Aceste adăugiri totalizează 11,85 puncte, rezultând un total de 50,2 puncte. În final, 50,2 puncte X 81 lei/punct = 4.060 lei.

Impactul Noii Legi și Controversele Din Jurul CASS

Ce Se Întâmplă cu CASS pentru Pensiile Mari?

Un aspect controversat al noii legi este propunerea de aplicare a Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc pragul de 4.000 de lei. Această inițiativă a fost propusă de PNL și a stârnit reacții puternice din partea PSD.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a declarat că PSD se opune vehement acestei măsuri, acuzând PNL de „neseriozitate”. Conform declarațiilor sale, „Propunere PNL: CASS pentru Venituri Peste 4.000 de Lei! Un proiect de lege recent depus la Senat propune aplicarea Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) la pensiile care depășesc pragul de 4.000 de lei. Însă, acesta nu se bucură de susținere unanimă. PSD face front comun și declară răspicat că se va opune acestui proiect, apărând interesele părinților și bunicilor noștri.”

Această propunere vine pe fondul nemulțumirilor legate de înghețarea pensiilor în 2021, o măsură care a afectat deja mulți pensionari.

Ce Urmează?

Pentru mulți pensionari, recalcularea pensiilor conform noii legi aduce o rază de speranță pentru un trai mai decent. Însă, controversele legate de aplicarea CASS pentru pensiile mari ar putea genera noi dezbateri politice și sociale. Este clar că viitoarele modificări legislative vor avea un impact profund asupra vieții pensionarilor din România.

Rămâne de văzut cum vor naviga autoritățile aceste schimbări și dacă vor reuși să găsească un echilibru între sustenabilitatea sistemului de pensii și nevoile financiare ale seniorilor.