Leguma, care crește la liber în România și după care străinii sunt înnebuniți, se exportă în cantități industriale. O poți culege și tu gratis

Data actualizării: 18 iulie 2024

Delicateta naturală care crește la liber în pădurile României și care face furori pe plăcuțele gurmandizilor din Italia, Spania și Germania nu este altceva decât ciuperca sălbatică.

Această „legumă”, așa cum o numesc unii, este exportată în cantități industriale și poate fi culeasă de oricine, dar cu un amendament de siguranță: e important ca cel ce culege să cunoască bine soiurile ciupercilor.

Recolta de Ciuperci Sălbatice

Săptămânile trecute, datorită alternanței ploilor cu perioadele de căldură, ciupercile sălbatice au lovit din nou câmpurile și pădurile țării noastre, oferind adevărate recompense celor pasionați de cules.


În coșuri, aceștia au găsit diverse specii precum hribi, gălbiori sau crăițe. Aceste ciuperci, apărute mai devreme față de alți ani, își găsesc drumul în mare parte către piețele externe, fiind vânatul cel mare al bucătarilor din Italia, Spania și Germania.

Citește și:

Specii de Ciuperci Căutate

Printre cele mai căutate soiuri se numără hribii sau mânătărcile, care sunt privite ca delicatese. Cu toate acestea, la fel ca în orice domeniu, există și capcane. Acestea includ specii de ciuperci toxice sau chiar mortale, și, ca urmare, cei care nu sunt experți în identificarea ciupercilor sunt rugați să le achiziționeze din locuri autorizate și nu din păduri. Medicul Ionuţ Pantiş pune accent pe pericolul unei intoxicații cu ciuperci: “Din păcate, intoxicaţia cu ciuperci este în foarte multe cazuri fatală. Recomand să se informeze foarte, foarte bine.”

Metode Tradiționale de Verificare

Cei care riscă totuși, adeseori își pun speranțele în metode chiar și mai riscante, cum este cazul culegătorilor care apelează la trucuri vechi pentru a verifica comestibilitatea ciupercilor. „Le opărim în apă cu sare şi neapărat o căpăţână de usturoi când le opărim. Dacă sunt contaminate, de la usturoi, schimbă culoarea şi o aruncăm”, explică o colectoare de ciuperci.

Beneficiile Ciupercilor

Ciupercile nu doar că bucură papilele gustative cu savoarea lor unică, dar aduc și numeroase beneficii sănătății, fiind o sursă bună de vitamine, fibre și antioxidanți. Versatile, acestea pot fi folosite în diverse feluri de mâncare, de la umpluturi și pizze, până la tocanițe, oferind în fiecare caz un gust și o aromă de neegalat.

Valoarea Comercială a Ciupercilor

Deși culesul ciupercilor poate fi un hobby pasionant, există și cei care preferă să le vândă în schimbul unei sume modice. Pentru aceștia, centrele de colectare a ciupercilor oferă în jur de 30 de lei pentru un kilogram. De aici, ciupercile pleacă în voiaje lungi, ajungând pe mesele gurmanzilor străini sub forma unor cuburi, congelate, uscate sau proaspete. „Anul trecut a fost unul puţin mai slăbuţ”, a declarat Daniel Sorin Dinu, reprezentant al unui centru de colectare, dar speranțele pentru acest an rămân ridicate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨