Leguma frecvent consumata cu riscuri nebanuite pentru sanatate: pericolul din supele noastre

Data actualizării: 4 aprilie 2025

Se pare că nu toate legumele pe care le consumăm zilnic sunt la fel de benefice pentru sănătatea noastră. O legumă în particular, care este adesea inclusă în prepararea supelor, a fost identificată ca având potențiale riscuri pentru sănătate. Această legumă, pe care o găsim în fiecare supermarket și piață, este țelina.

Țelina, o legumă cu două fețe

Deși este versatilă și poate fi consumată atât crudă, cât și gătită, experții trag un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de țelină. Doctorii explică faptul că țelina conține o cantitate mare de nitrați, compuși naturali care se află în stare naturală în legumă. În anumite condiții, nitrații pot deveni periculoși pentru organismul uman, transformându-se în substanțe potențial dăunătoare.

Acest proces are loc atunci când țelina este reîncălzită pe aragaz sau la cuptorul cu microunde.

Nitrații pot fi convertiți în nitriți, care pot forma nitrozamine, compuși potențial cancerigeni. În plus, țelina poate avea riscuri pentru sănătate și din alte puncte de vedere.


Riscuri neașteptate

Țelina este consumată frecvent de persoane care nu știu că pot avea probleme din cauza ei. Nutriționiștii vorbesc despre un risc crescut de reacții alergice, inclusiv șoc anafilactic. Leguma poate duce la umflarea gâtului, mâncărime sau urticarie.

Citește și:

Sucul din această plantă poate interacționa cu anumite medicamente, printre care se află anticoagulantele, diureticele și pastilele pentru tensiunea arterială. Substanțele din compoziția acestei legume pot face pielea mai sensibilă la razele UV, crescând astfel riscul de arsuri solare și reacții cutanate în timpul expunerii la soare.

Chiar dacă țelina are o cantitate scăzută de sodiu, se recomandă limitarea consumului la persoanele care nu au voie să mănânce multe produse cu sodiu. Astfel, în ciuda beneficiilor sale, țelina trebuie consumată cu moderație și cu atenție la posibilele reacții adverse.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨