Leguma neexplorata de romani, bogata in vitamina C si fier

Se pare că există o legumă bogată în vitamina C și nutrienți, pe care mulți români nu au îndrăznit să o introducă în alimentația lor. Unii nici măcar nu știau de existența ei. Această legumă, ușor amară, dar cu un gust rafinat, este o necunoscută pentru mulți români. Deși majoritatea sunt fani ai legumelor populare, precum roșii, castraveți, varză sau vinete, doar câțiva au avut curajul să încerce andivele.
Andivele – o comoară nutrițională
Andivele sunt o sursă bogată de vitamina C, fier și antioxidanți. Consumul acestora susține imunitatea, digestia și sănătatea inimii. În ciuda tuturor acestor beneficii, puțini sunt românii care le-au introdus în meniu. Andivele sunt înrudite cu cicoarea. Gustul lor ușor amar este dat de compușii activi care au rol de detoxifiant. Dacă știi cum să le alegi și cum să le gătești, andivele pot sta oricând la baza unei gustări delicioase.
Cum alegi cele mai bune andive
Andivele se găsesc în aproape toate supermarketurile și, de obicei, vin ambalate individuat sau în folie alimentare. Dacă vrei să alegi cele mai bune andive, prima dată va trebui să te uiți la frunze. Acestea trebuie să fie alb-gălbui și ferme la atingere, fără pete. Nu uita că prospețimea este cea care dă textura crocantă a andivelor! După ce le-ai cumpărat, este recomandat să le ții în frigider, fără să îndepărtezi ambalajul original. Cel mai bine este să le consumi în cel mult 3 zile de la cumpărare. Doar așa vei reuși să te bucuri de cel mai bun gust.
Andivele sunt versatile. Pot fi consumate în salate, coapte, gratinate și pot face parte din diverse feluri de mâncare. Înainte de a trece la gătirea lor, trebuie să știi că primele două frunze de la exterior se curăță, iar cotorul se elimină în totalitate. Un pas foarte important înainte de a servi andivele este să ții frunzele în apă rece cu oțet pentru a elimina gustul amărui.
Pentru a nu a mai avea un gust ușor amar, andivele se pot umple cu alte legume sau cu brânză sau pot fi consumate alături de sosuri picante de roșii.
O variantă la fel de delicioasă este să le combini cu maioneză acrișoară. Tot pentru a scăpa de gustul lor amar, poți să încerci să le servești stropite cu suc de lămâie sau cu ulei de măsline. La fel de eficient va fi și dacă le vei servi cu cremă de brânză sau cu smântână. Frunzele de andive pot fi folosite în salate, în timp de mugurii lor pot fi gătiți la cuptor, la aburi sau alături de alte crudități. Indiferent pentru care variantă vei opta, te vei bucura de un plus de prospețime în farfurie.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨