„Leguma regilor” cu care a dat lovitura un român întors din Germania. Vinde 1 kg cu 40 de lei

Data actualizării: 15 iulie 2025

În weekendul trecut, pe Bulevardul Cetăţii din Târgu Mureş, sparanghelul cultivat în comuna Filpişu Mic a atras atenția la târgul de produse tradiționale.

Ferencz Demeter, un român întors din Germania, și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes, cultivând sparanghel pe două hectare și jumătate de teren.

Afacere de succes cu sparanghel

După ce a învăţat meserie în Germania, Ferencz Demeter s-a întors în țară și a început să cultive sparanghel, aducând această legumă mai puțin cunoscută în România pe piața locală.


Sparanghelul său se vinde la prețul de 40 de lei pe kilogram, iar cererea este în creștere constantă.

Citește și:

„A fost şi este o plantă care se încadrează în primele 10 plante ca importanţă, atât alimentară cât şi – aş putea zice – terapeutică”, spune doctor inginer Liviu Todoran, specialist în Alimentație Publică.

Leguma este bogată în vitamine, incluzând complexul A, B, B1, B2, B3, B12, K și E.

La târgul de la Târgu Mureș, sparanghelul a fost una dintre cele mai apreciate trufandale, iar bucătarii locali au demonstrat versatilitatea acestuia în diverse preparate.

Chef Ionuţ Papară a explicat cum sparanghelul poate fi integrat în rețete, precum antricotul românesc cu sparanghel la grătar. El a subliniat importanța preparării sparanghelului la grătar sau în aburi pentru a-i păstra proprietățile nutritive.

„O să vă pregătim un antricot românesc, din carne românească şi cu sparanghel la grătar. Sparanghelul îl folosim ca şi garnitură. Să dăm o cromatică farfuriei noastre. Vom folosi şi o salată de rucolla, roşii cherry şi parmezan.

Grătarul trebuie să fie foarte încins. Eu folosesc foarte multă sare grunjoasă. M-am gândit să asezonăm carnea noastră cu un sparanghel proaspăt. Un sparanghel verde, un sparanghel alb”, a explicat acesta.

Câteva caracteristici și beneficii ale sparanghelului:

  • Bogat în vitamine precum A, B, B1, B2, B3, B12, K și E
  • Considerat printre primele 10 plante ca importanță alimentară și terapeutică
  • Poate fi preparat la grătar sau în aburi pentru a-și păstra nutrienții

Sparanghelul, cunoscut și sub denumirea de „hrana regilor”, își face loc pe tarabele din piețele românești, aducând un gust rafinat și beneficii nutriționale consumatorilor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨